Interferente.ro Descopera Diverse Schiatul pe nisip si schiatul pe iarba

Sâmbătă, 08 Martie 2014 02:20

Schiatul pe nisip si schiatul pe iarba

Schiatul pe nisip si schiatul pe iarbaSchiatul pe nisip se practica in Australia. In lipsa zapezii, locuitorii regiunilor din nordul Australiei schiaza pe povernisurile nisipoase. In lume se practica si schiul … pe rotile! Acestea sunt fabricate in Norvegia dintr-o placa de aluminiu cu sectiune rectangulara, lunga de un metru, avand prinse la un cap o roata si la celalalt alte doua, toate trei dintr-un nailon suprarezistent numit “Zytel”. Legaturile la bocanci sunt cele clasice, schiul pe rotile reproducand fidel conditiile celui clasic de fond. Spre deosebire de schiul pe zapada, cel pe rotile dispune de o frana reglabila, care da posibilitatea obtinerii unor diferite viteze la inaintare, simuland conditiile naturale cerute de programele de antrenament sau de dorinta sportivilor.

Inventate de multi ani in Europa, schiurile pentru iarba si-au castigat si ele o tot mai mare popularitate. Bineinteles, iarba trebuie sa fie deasa si pantele dara prea multe denivelari. Schiurile pentru iarba sunt de fapt niste senile de cauciuc intr-un cadru metalic usor, prevazute cu 17 rotile de plastic. Acestea nu vor obtine niciodata viteza adevaratelor schiuri de zapada, dar pentru satisfacerea pasiunii sportive si mai ales pentru antrenament se pare ca sunt foarte bune si ele! Si betele sunt diferite decat cele pentru zapada. Ele sunt prevazute la un capat cu o bila de pluta pentru a nu se infige in pamant. Si mai este ceva: cand cobori cu schiurile pe zapada nu auzi decat alunecarea pamantului pe luciul zapezii sfichiuitul vantului … La schiul pe iarba pe masura ce viteza creste (pana la 70 km/h) se mareste si zgomotul senilelor, asemanator celui al unei benzi rulante neunsa …

Expertul englez Jess Stock, el insusi un bun schior pe iarba, apreciaza ca schiul pe iarna este de un real folos pentru schiorii care se pregatesc pentru competitiile din timpul iernii. “Cand cobori prin iarba verde, care iti ajunge uneori pana la genunchi, ai sentimentul ca te afunzi intr-un strat de zapada proaspata …” declara el.

In Anglia exista cateva piste special amenajate pentru schiul pe iarba. Ele se gasesc la Londra, Cardiganshire, Llanllovell, Windermer si Northumberland. Acest sport a devenit un sport de masa in zilele actuale. Primul campionat de acest gen a avut loc in SUA. Primul campionat mondial de schi acrobatic pe iarba a fost Raney Weiman din Sydney, Australia.