Interferente.ro Descopera Istorie Ziua Internationala a Copiilor Disparuti 25 mai

Luni, 23 Mai 2011 22:54

Ziua Internationala a Copiilor Disparuti - 25 mai

 

Istoric

La 25 mai 1979, Etan Patz, in varsta de sase ani, a disparut de la domiciliul sau din New York si nu a mai fost gasit. Atunci a fost lansata cea mai ampla campanie de cautare a vreunei persoane disparute. Au fost inaltate baloane spre cer, au fost legate panglici roz in copaci, au fost impanzite orasele cu afise reprezentand chipul celui disparut si au fost anuntate recompense fabuloase. Nimic nu era prea mult pentru familia indurerata si pentru cei care ii erau aproape.

In anul urmator, 1980, diferite organizatii americane au patronat manifestari in amintirea lui Etan Patz, iar la 25 mai 1983 presedintele SUA a declarat ziua de 25 mai “Ziua Nationala a Copiilor Disparuti” - ”Missing Children’s Day”.

O astfel de zi a inceput sa fie celebrata in Canada din 1986, la initiativa Organizatiei “Copiii disparuti” si la nivel international tot din 1986, la initiativa Crucii Rosii Internationale, pe fondul inmultirii alarmante a cazurilor de disparitii in randul copiilor.

Prima Zi europeana a copiilor disparuti a fost organizata in 2002 la initiativa organizatiei britanice “Child Focus”, patronata de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord si a organizatiei olandeze “Vermist”. 

 

Date generale. Scop. Semnificatie.

Ziua de 25 mai a fost declarata in anul 1983 Ziua Internationala a Copiilor Disparuti. Nu este o zi de sarbatoare, ci o zi in care se face apel la responsabilitate si solidaritate umana.

Simbolul acestei zile a fost ales floarea de “nu-ma-uita” (Myosotis sylvatica), din pricina numelui ei, dar si din cauza abundentei acesteia in luna mai. De aceea, la 25 mai organizatiile care se ocupa de manifestarile din aceasta zi obisnuiesc sa distribuie populatiei aceste flori (fie naturale, fie artificiale).

Ziua Internationala a Copiilor Disparuti - 25 mai este o zi in care oameni din intreaga lume comemoreaza copiii disparuti care si-au gasit drum spre casa, isi amintesc de cei care au fost victime ale unor infractiuni si se continua eforturile de a gasi pe cei care sunt inca dati disparuti.

Astfel, sunt organizate mese rotunde pe tema copiilor dati disparuti, sunt raspandite mesaje de solidaritate cu familiile acestora, prin mass-media sau pe strazile marilor orase, sunt inaltate baloane colorate - semnul sperantei.

In ziua de 25 mai si implicit in perioada 21-25 mai se deruleaza o campanie de informare si sensibilizare a opiniei publice in legatura cu cresterea numarului de copii declarati disparuti de catre parinti, prin sesizari adresate politiei si sunt organizate evenimente in 15 tari membre ale Federatiei Europene pentru Copiii Disparuti si Exploatati Sexual - Missing Children Europe, la care a aderat si organizatia noastra.

De asemenea, se acorda o atentie sporita fenomenului copiilor care fug de acasa. In acest sens, adolescentii sunt informati asupra riscurilor care deriva din alegerea de a trai pe cont propriu la varste fragede.

Ziua de 25 mai este marcata si in Romania. Cu acest prilej sunt distribuite materiale informative si sunt organizate actiuni de sensibilizare a autoritatilor pentru solutionarea situatiei copiilor disparuti.

 

Date statistice

In perioada aprilie 2009-aprilie 2010, in urma activitatilor investigative, politistii au identificat 3.286 de copii disparuti.

Conform datelor existente la nivelul Politiei Romane, in circa 95% dintre sesizarile privind diparitia unui copil este vorba de plecari voluntare ale minorilor de la domiciliu sau din centrele de plasament, pe o perioada nedeterminata, in unele cazuri fiind vorba despre plecari repetate. Restul cazurilor vizeaza disparitiile nevoluntare, accidentale (ratacire la joaca sau la plimbare, accidente auto, inec) si disparitiile in circumstante alarmante (copiii pot fi victima unei infractiuni). Din totalul copiilor disparuti si identificati in perioada mentionata, 1.989 de cazuri au vizat disparitii de fete si 1.297 disparitii de baieti. Cei mai multi copii disparuti au fost fete cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, inregistrandu-se 1369 de cazuri.

 

Cadru legislativ

Cinci deputati europeni, Edward McMillan-Scott, Roberta Angelilli, Glenys Kinnock, Evelyne Gebhardt si Diana Wallis au inaintat Parlamentului European o declaratie scrisa prin care solicita cooperarea statelor membre in situatii de urgenta pentru gasirea copiilor disparuti. Declaratia cere statelor membre sa introduca un sistem de alerta eficient in cazul disparitiei copiilor. Sistemul propus prevede contactarea imediata a mass-media, a autoritatilor vamale si organelor de ordine si transmiterea urmatoarelor informatii: date despre copilul disparut cu o fotografie, daca este posibil, date despre momentul disparitiei si despre persoanele suspecte, un numar de telefon unde se pot primi informatii despre caz (116000, daca este functional). De asemenea, Declaratia cere statelor membre sa aiba acorduri de cooperare cu tarile vecine pentru o actiune rapida in astfel de cazuri in teritoriile relevante si sa creeze o organizatie comuna care sa ofere asistenta si formare profesionala pentru agentiile nationale.

 

 

 

Telefonul unic pentru copiii disparuti - 116000

La 15 februarie 2007, Comisia a adoptat o decizie care impune tarilor UE obligatia de a rezerva numarul 116000 pentru linii de urgenta privind copiii peste tot in UE (IP/07/188). Comisia a indemnat in mod repetat statele membre sa puna acest numar in functiune cat mai curand posibil (IP/08/1129).

Aceste linii de urgenta sunt in prezent operationale in 11 state membre (Belgia, Danemarca, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania si Slovacia).

“E cunoscut faptul ca, atunci cand copiii sunt ucisi in urma unei rapiri, peste 70% dintre ei sunt ucisi in 3 ore, iar 90% in 24 de ore de la disparitie. Drept urmare este indispensabila interventia imediata a serviciilor specializate” a declarat Margarida Barroso, membru independent in Consiliul Missing Children Europe. “De aceea numarul de telefon european pentru copiii disparuti poate salva vieti. Nu exista nicio posibila scuza de a nu lua toate masurile posibile pentru ca numarul sa fie operational in toate statele membre ale Uniunii Europene”, a mai spus Margarida Barroso.

 

„Fiecare copil disparut inseamna o tragedie si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a preveni astfel de tragedii. Comisia a creat linia europeana de urgenta 116000 pentru a permite semnalarea copiilor disparuti si pentru a oferi recomandari si sprijin familiilor acestora oriunde in Europa. Este dificil sa accepti faptul ca niste masuri care ar putea fi utile nu sunt inca pe deplin aplicate in toata Uniunea. Ar fi o dubla tragedie daca unui copil disparut care ar incerca sa telefoneze la linia de urgenta 116000 i-ar raspunde robotul si ar auzi un mesaj inregistrat in prealabil, anuntand faptul ca serviciul va deveni operational in 2012. Invit statele membre sa depuna toate eforturile pentru a schimba aceasta situatie.”

Aceste informatii au fost date de vicepresedintele Viviane Reding, comisarul pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.  

Vicepresedintele Neelie Kroes, comisarul responsabil pentru agenda digitala, a adaugat: Statele membre trebuie sa isi respecte obligatiile legale nu numai de a pune in functiune, cat mai repede posibil, numarul de urgenta pentru semnalarea copiilor disparuti, ci si de a asigura o buna informare a publicului in aceasta privinta.”

UE a adoptat deja normele necesare pentru a garanta faptul ca numarul 116000 este rezervat peste tot in UE pentru liniile de urgenta destinate semnalarii copiilor disparuti si oferirii de recomandari si sprijin familiilor acestora. Odata cu adoptarea in noiembrie 2009 a noilor reglementari ale UE in domeniul telecomunicatiilor, statele membre ale UE au obligatia sa depuna toate eforturile astfel incat linia de urgenta 116000 sa fie activata pana la data de 25 mai 2011 (MEMO/09/491, IP/09/1812). Comisia va monitoriza indeaproape indeplinirea acestei obligatii de catre statele membre, la fel cum a facut pentru numarul unic european pentru apeluri de urgenta 112, care poate fi apelat gratuit oriunde in UE (IP/08/1968).

 

Conform aceleiasi directive, statele membre au, de asemenea, obligatia de a „se asigura ca cetatenii sunt informati in mod adecvat in legatura cu existenta si utilizarea serviciilor corespunzatoare seriei de numere "116", in special prin initiative care vizeaza in mod specific persoanele care calatoresc intre statele membre”.

De asemenea, comisia sprijina crearea unor sisteme transfrontaliere de alerta privind copiii, care sunt utile pentru cautarea copiilor rapiti prin faptul ca permit populatiei sa furnizeze autoritatilor competente informatii in timp real. Astfel de sisteme de alerta exista in 8 state membre (Tarile de Jos, Portugalia, Franta, Luxemburg, Belgia, Grecia, Germania si Regatul Unit).

 

Surse si adrese web utile

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/09/491

http://ec.europa.eu/romania/news/250510_ziua_copiilor_disparuti_ro.htm

http://www.missingchildreneurope.eu/

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: