Duminică, 20 Martie 2011 23:18

Apa

 

Planeta Albastra

Planeta noastra este supranumita Planeta Albastra, deoarece aceasta este acoperita cu o vasta intindere de apa. Astfel, 72% din suprafata planetei noastre este ocupata cu lichidul vietii. Cu toate acestea, doar o mica parte din aceasta cantitate este buna de baut.

Apa se gaseste continuu in miscare si transformare, evaporarea si condensarea, respectiv solidificarea si topirea alternand mereu. Aceasta perpetua miscare a apei se numeste ciclul apei si constituie obiectul de studiu al meteorologiei si al hidrologiei.

 

Ce este apa?

Apa este un lichid inodor, insipid si incolor, usor albastrui sau chiar verzui in straturi groase. Apa este o substanta absolut indispensabila vietii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solventi. Apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului, avand formula chimica bruta H2O. Apa este una din substantele cele mai raspandite pe planeta Pamant, formand unul din invelisurile acesteia, hidrosfera.

 

Denumiri

In diferite limbi, cuvantul apa este echivalent cu aqua in latina, acqua in italiana, agua in spaniola, aigua in catalona, wasser in germana, water in engleza si neerlandeza, vand in daneza, ur in basca.

 

Formele apei in natura

97,5% din apa de pe pamant este apa sarata, fiind prezenta in mari si oceane, doar 2,5% din apa de pe pamant este apa dulce, fiind prezenta in:

- stare lichida: ape curgatoare, statatoare, precipitatii lichide, ploi si ape freatice sau subterane.

- stare solida: apa se gaseste in calotele polare, ghetari, aisberguri, zapada, dar si ca precipitatii solide, sau ninsoare.

-sub forma gazoasa alcatuind norii sau fin difuzata in aer, determinand umiditatea acestuia.

 

Dupa cum aminteam, in natura, apa se gaseste in stare lichida, solida si gazoasa, iar trecerea apei dintr-o stare in alta face sa apara norii, ceata, ploaia, grindina, roua, bruma, zapada, poleiul.

 

Norii se formeaza ca urmare a evaporarii apei din sol si de la suprafata apelor, si a ridicarii vaporilor in straturile superioare ale aerului. Acolo, vaporii, dand de straturi reci de aer, se condenseaza, formand picaturi fine de apa. 

Ceata se formeaza in zilele reci, cand vaporii de apa se condenseaza foarte aproape de pamant. In zilele cu ceata, circulatia oamenilor si a vehiculelor este ingreunata.

Ploaia se formeaza cand norii trec prin straturile reci de aer, iar vaporii se condenseaza si cad pe pamant sub forma de picaturi. Ploile sunt necesare vietii plantelor. Ele curata aerul de praf si il racoresc.

Grindina apare vara, cand picaturile de ploaie trec prin straturile foarte reci de aer si se transforma in boabe de gheata. Grindina este daunatoare culturilor agricole.

Roua. In noptile senine de vara, vaporii de aer, in atingere cu corpurile reci de pe pamant, se condenseaza si formeaza stropi mici de apa. O data cu incalzirea aerului, stropii de apa se evapora.

Bruma. In noptile senine si reci, de toamna sau de primavara, corpurile de pe pamant se racesc foarte mult. Vaporii de apa care vin in atingere cu aceste corpuri se condenseaza, iar picaturile de apa ingheata, formand un strat fin alb-stralucitor. Bruma este daunatoare culturilor. Oamenii iau masuri de protejare a culturilor, facand focuri mocnite in gradini sau in livezi. Fumul cald impiedica formarea brumei.

Zapada se formeaza in timpul iernii, cand temperatura aerului scade sub zero grade. Picaturile de apa ingheata si se transforma in fulgi de zapada. Fulgii de zapada cad pe pamand, acoperindu-l. Sub zapada, culturile sunt ferite de gerul iernii. Uneori, vantul sufla zapada de pe camp si culturile pot ingheta; de aceea, oamenii aseaza pe campuri un fel de garduri numite parazapezi. Cu cat este mai multa zapada pe campuri iarna, cu atat primavara va patrunde mai multa apa in sol la radacinile plantelor.

Lapovita se formeaza iarna, in zilele mai calde, cand cad picaturi de apa amestecate cu fulgi de zapada.

Poleiul este o pojghita de gheata care se formeaza iarna deasupra solului, ca urmare a unei ploi marunte. Pe strazi, poleiul ingreuneaza mul circulatia, fvorizand accidentele. Plantele au de suferit din cauza poleiului.

Un fenomen conex este curcubeul, intalnit atunci cand lumina se refracta prin particulele de apa din atmosfera.

 

Tipuri

Apa pura

Este apa perfect curata. Se obtine din apa naturala, prin distilari repetate. Are densitatea de 1g/cm la 3, 4 grade C, fierbe la 100 grade C si ingheata la 0 grade C.

Proprietati: Nu are miros, nu are gust, nu are culoare, este un bun dizolvant pentru substante chimice (saruri, acizi, baze), nu este buna conducatoare de electricitate.

Apa potabila

Este apa buna de baut. Se poate obtine din ape naturale sau prin purificare.

Trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie incolora, limpede, sa nu aiba miros, sa aiba gust placut,  sa contina saruri minerale, sa fie aerata, sa faca spuma cu sapunul, sa nu contina substante organice si agenti patogeni.

Apa minerala

Este apa naturala care in circuitul ei intalneste substante gazoase sau solide pe care le dizolva. Dupa compozitie poate fi: sulfuroasa, carbogazoasa, feruginoasa, sarata, amara.  

Apa termala

Este o apa naturala cu o compozitie chimica specifica prin care poate exercita anumite efecte benefice asupra organismului. Ea apare prin patrunderea apei de suprafata in fisurile rocilor, la adancimi mai mari de 1.000 de metri, de unde se intoarce incalzita si saturata cu substante chimice.

Apa dura

Este apa cu un continut ridicat de saruri de calciu si magneziu.

Caracteristicile apei dure sunt: nu face spuma cu sapunul, nu inmoaie alimentele la fierbere, se depune pe peretii cazanelor cu aburi.

Duritatea apei se exprima prin grade de duritate. Poate fi duritate temporara, duritate permanenta. Apele moi se obtin prin dedurizarea apelor dure.

Apa reziduala

Apa rezultata din fabricatie sau de la instalatiile anexe in industrie, agricultura, gospodarie. Este interzisa varsarea lor direct in rauri, lacuri, mari, pentru a proteja sanitar populatia, plantele si animalele. Este obligatorie epurarea apelor reziduale.

 

Beneficii

Fiecare dintre noi avem zilnic nevoie de apa pentru:

·        Baut;

·        Prepararea hranei;

·        Spalat, igiena corpului;

·        Toaleta;

·        Gradina;

·        Adaparea animalelor, etc.

 

Apa, o bogatie amenintata

Uneori, oamenii folosesc prea multa apa sau o lasa sa curga inutil.

Asta face ca resursele de apa potabila sa scada cu fiecare zi care trece, deoarece:

·        Oamenii nu fac economie;

·        Apele subterane sunt exploatate din ce in ce mai mult;

·        Fabricile polueaza cu reziduurile lor izvoarele subterane si celelalte ape;

·        Se neglijeaza apele deja poluate.

 

De multe ori, apele uzate sunt deversate in rauri sau mari, ceea ce provoaca multe boli vietuitoarelor acvatice. In plus, atunci cand unul dintre afluentii unui rau este contaminat de poluare, aceasta continua sa polueze restul raului care, la randul sau, polueaza un alt rau sau marea in care se varsa.

 

Ce putem face noi?

·        Un dus te ajuta sa economisesti o treime din cantitatea de apa folosita in cada. Totodata, se consuma de patru ori mai putina energie pentru incalzirea apei!

·        Incalzeste doar atata apa cat ai nevoie!

·        Nu lasa apa sa curga pe durata spalarii pe dinti sau in timpul barbieritului, pentru ca intr-un interval de cinci minute se pierd pana la 20 de litri de apa!

·        In timpul verii putem sa tinem o sticla de apa in frigider in loc sa lasam robinetul sa curga inutil pana cand apa devine rece!

 

Solutii alternative

Mai multe produse, cum ar fi otetul, sucul de lamaie, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea pot inlocui cu usurinta cele mai multe dintre substantele chimice si detergentii care polueaza mediul.

 

Stiati ca ...

·        Atunci cand facem baie in cada consumam aproximativ 100 litri de apa?

·        O scurgere mica de apa (un robinet defect, o mica fisura) poate conduce la pierderea a peste 15 litri de apa pe zi?

·        La debit mare, se pot pierde 8-10 litri de apa pe minut?

·        O picatura de ulei in apa poate contamina mai mult de 25 de litri de apa?

·        Omul poate supravietui pana la o luna fara hrana, dar numai intre 5 si 7 zile fara apa?

·        Apa constituie trei sferturi dintr-un copac viu?

·        Apa este o componenta indispensabila vietii?

·        Un om consuma in medie 3 l apa/zi, iar corpul sau are un continut de 60-70% apa?

 

Apa este unul dintre cele mai importante elemente pentru viata noastra. Prin urmare, trebuie sa fim atenti, pentru ca intr-adevar avem nevoie de apa pentru a trai. Atunci sa nu o risipim, pentru ca viata noastra, a oamenilor va exista atat timp cat va exista si apa pe Pamant.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: