Interferente.ro Descopera Natura Algele prieteni sau dusmani ai omului

Vineri, 12 Decembrie 2014 01:27

Algele - prieteni sau dusmani ai omului?

Algele prieteni sau dusmani ai omuluiVerzi, albastre, rosii, brune – algele alcatuiesc cel mai vechi grup de organisme vegetale. Data aparitiei lor se pierde in negura istoriei Pamantului. Inca in cursul indepartatelor epoci geologice, ele s-au inmultit si raspandit pe suprafata Terrei in asa masura incat, in ciuda fragilitatii lor, au putut lasa urme in scoarta terestra. Cu participarea lor s-a format atmosfera pamanteana si s-a realizat infatisarea actuala a planetei noastre, iar o data cu intemeierea primelor asezati omenesti in apropierea tarmurilor marilor, algele marine au inceput sa fie folosite in alimentatie si ca furaj pentru animalele domestice. Astazi insa, in multe regiuni ale globului terestru, aceleasi alge au devenit “vinovati fara vina”, fiind cunoscute si studiate mai ales ca poluanti ce dauneaza in primul rand vietuitoarele din bazinele cu apa dulce, dar mai nou si celor din Marea Nordului si Marea Baltica unde, datorita prezentei lor, mor in proportie de masa pestii, molustele si chiar focile.

Natura demonstreaza din ce in ce mai insistent ca omul, dispunand de experienta si cunostintele stiintifice acumulate pana in prezent, pur si simplu nu poate sa prevada toate consecintele complicatelor fenomene geobiologice. Uneori, organisme anonime, fenomene sau factori naturali, pana acum inofensivi, devin dintr-o data amenintatori. Dioxidul de carbon, ozonul si acum algele ... Pe cine au rearanjat toate acestea pana in urma cu cativa ani? Si cine sau ce va deveni dusman al biosferei si deci si al omului in viitorul apropiat? Poate, intr-adevar, pasarile, asa cum a anticipat Alfred Hitchcock intr-unul din filmele sale? Cat priveste algele, acestea au atat de multe calitati incat, exploatandu-le rational, ele ar putea contribui la rezolvarea a cel putin doua mari probleme ce preocupa in prezent in mod deosebit omenirea: a alimentatiei si a energiei.

Pentru a va forma o imagine de ansamblu si a putea da un raspuns la intrebarea “Algele – prieteni sau dusmani ai omului?” ar fi bine sa va documentati. In acest sens, va putem la dispozitie doua articole cu informatii despre alge:

Algele – hrana, ingrasamant si combustibil

Algele – factor ecologic catastrofal


Related news items:
Newer news items:
Older news items: