Duminică, 06 Iulie 2014 01:53

Culoarea ploilor

culoarea-ploilor-curiozitatiIn trecut culoarea ploilor facea senzatie. Astazi, se stie carui fapt se datoreaza ploile intr-o larga paleta cromatica sau chiar cu … diverse fiinte si obiecte.

In Spania, Italia si Franta cad adesea ploi rosii. Oamenii de stiinta au dovedit ca ele se coloreaza din cauza germenilor microscopici ai unei alge monocelulare, pe care le contin aceste ploi. Sporii plantei, urcati in nori de vant, incoltesc rapid si pot imprima culoarea rosu deschis si zapezii. Acest lucru, fireste, nu putea fi cunoscut inainte de inventarea microscopului.

Exista si ploi galbene. De exemplu, la 16 mai 1646, la Copenhaga a cazut o ploaie ce continea un praf de culoarea si mirosul pucioasei. Acelasi fenomen s-a intamplat, in anul 1655, in Norvegia. Vecinatatea vulcanilor Islandei ar putea sa explice aceste fenomene.

O ploaie cu portocale ar fi de domeniul fanteizei. Si totusi … La 8 iulie 1833, o tromba formata pe mare, langa Neapole, a maturat tarmul si, in drum, a golit complet niste mari cosuri cu portocale. Cateva minute mai tarziu, la o mare distanta de acest loc, o tanara ce se afla pe o terasa a asistat la o adevarata ploaie cu portocale.

In anul 1933, in Siberia rasariteana, a cazut o ploaie cu meduze. In 1949, in Noua Zeelanda s-a inregistrat una din cele mai mari ploi cu pesti. O puternica ploaie cu pesti a fost inregistrata si in Kenya, cu cativa ani in urma. Aceasta s-a produs din cauza unei furtuni de o foarte mare intensitate, care a ravasit, pur si simplu, apele unui lac din apropiere.

In vara anului 1927, locuitorii fostului sat Serpuhovo din Rusia s-au pomenit, pe neasteptate, cu o ploaie torentiala neobisnuita. Ploua cu … peste viu. Stiuci ametite si bibani cadeau pe strada, pe aoperisurile caselor, in curti, in piete. Bineinteles, locuitorii au ramas mutid e uimire, dqar su s-au sfiit sa se ospateze cu peste proaspat. Dupa 13 ani, la 17 iulie 1940, in satul Mescero, in plina zi, a inceput sa ploua cu … bani de argint. Cele doua “minuni” au fost savarsite de tornade. In primul din cazurile amintite, tornada a intalnit in cale un lac din care a scos o cantitate considerabla de apa si, o data cu ea, pestele pe car l-a urcat la mare inaltime, de unde l-a azvarlit, apoi, asupra satulul. In cel de-al doilea caz, tornada a jucat si rolul de arheolog, adica a dezvelit, mai intai, un tezaur de monede vechi, le-a smuls din stratul de pamant unde erau ascunse daruind istoricilor o colectie de peste 1000 de bucati.

Dupa o furtuna, pe teritoriul comunei Dargan-Ata, de pe malul raului Amudaria – Rusia, au aparut atatea broaste, incat nu se mai putea vedea solul!

Efectul deplasarii unei mai vijelii pe deasupra unor lanuri de grau, de unde spicele sau boabele sunt absorbite si transportate la mari distante, poate fi o ploaie de grau. Analele meteorologice citeaza multe exemple de averse care aduceau – cine mai stie pe unde – boabe de grau, frunze sau flori.

Pe data de 16 februarie 1929, in primele ore ale diminetii, la Dorohoi, a cazut o zapada galbena. S-a constatat ca apa provenita din topirea zapezii continea o pulbere de culoare brun-galbuie. Era nisip fin, transportat, cu ajutorul vantului, din zonele desertice ale sud-vestului Asiei si nordului Africii.

Intr-un secol de observatii meteorologice s-au inregistrat, in intreaga lume, circa 200 de cazuri cand a plouat cu surprize.