Interferente.ro Descopera Curiozitati Insectele ca aliment

Duminică, 18 Mai 2014 12:38

Insectele ca aliment

Daca ne-am obisnuit sa desconsideram, fara ezitare, insectele ca aliment, desigur ca, la mijloc nu este vorba decat de o prejudecata, pe cat de veche pe atat de solid inradacinata. Dar nu pe toata suprafata globului si nu in toate timpurile a fost aceptata ideea preconceputa.

Potrivit rezultatelor cercetarilor facute de unii oameni de stiinta, consumarea insectelor ar putea satisface pe deplin necesitatile de protide si lipide ale omului, ele fiind asimilabile 100%.

Consumul de lacuste este cunoscut din antichitate. Carnea lor contine 20% materii azotoase, 2.5% grasimi, 1.5% materii minerale, ceea ce corespunde paa aproape de identificare cu compozitia carnii de vaca.

Grecii antici, desi desconsiderau profund pe “barbarii” mancatori de lacuste socoteau, insa, la randul lor, greierele drept o trufanda, cu care se mandreau cand o puteau oferi la masa unui oaspete de seama.

Insecta comestibila prin excelenta, termita este considerata ca un aliment de lux de catre indigenii din toate regiunile in care traieste. Regina, care era enorma, este deosebit de cautata. Termitele se consuma fie vii, fie tocate si amestecate cu pireu de banane, fie prajite in ulei de palmier. Afumate se conserva foarte bine. Din ele se poate extrage un ulei de calitate exceptionala sau se poate obtine o faina foarte solicitata in patiserie.

Este raspandit si consumul altor insecte. In unele parti ale globului, se prepara delicioase omlete cu albine (vii sau prelucrate). Este considerata o delicatesa rara crisalida viermelui de matase, asezonata cu muguri de bambus. Se pregatewc in foarte diverse variante culinare furnicile melifere si nu sunt tratati cu indiferenta nici puricii. Desigur, gusturile nu se discuta, mai ales in materie de gastronomie. Un examen obiectiv al comestibilitatii insectelor demonstreaza insa, ca, desconsiderarea cu care sunt tratate, este neustificata, cel putin din punct de vedere al potentialului nutritiv pe care il reprezinta.

Dar cum e foarte putin probabil sa se renunte la prejudecati culinare atat de adanc inradacinate, greierii plaiurilor noastre pot canta linistiti din alauta si de acum incolo.

Noi, oamenii, nu le amenintam siesta.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: