Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Nervii la stomac tulburare digestiva si semn de boala

Vineri, 24 Iunie 2016 00:33

Nervii la stomac - tulburare digestiva si semn de boala

Nervii la stomac - tulburare digestiva si semn de boalaMulti bolnavi se prezinta la medic, acuzand suferinte in sfera tubului digestiv (stomac, intestin), plangandu-se de asa-zisii nervi la stomac.

Ce intelegem prin aceasta tulburare digestiva si ce se ascunde sub aceasta denumire?

Sub acest titlu, asa de mult raspandit, intelegem diverse suferinte la varste diferite, manifestate prin dureri, greturi, varsaturi, balonari dupa mese sau dureri de stomac in timpul noptii.

Cauzele care detemina aceste suferinte sunt externe si interne.

Cauzele externe sunt urmatoarele: excesele alimentare de orice fel, ingerarea de alimente greu de digerat (tocaturi, maioneze, carne de porc, gasca, etc.), folosirea in exces a bauturilor alcoolice si a cafelei, abuzul de medicamente (mai ales vitamina C, care poate ridica aciditatea gastrica). De asemenea, obiceiul de a manca prea fierbinte sau prea rece, supune stomacul la actiunea repetata a unei temperaturi nepotrivite. Un efect daunator il are si enervarea in timpul mesei, deoarece ea duce la dezorganizarea mecanismelor nervoase, care controleaza secretia gastrica.

Dintre cauzele interne cele mai cunoscute mentionam dantura defectuoasa, cu lucrari protetice necorespunzatoare, fapt ce poate duce la o masticare defectuoasa a alimentelor si in consecinta la supunerea stomacului la eforturi deosebite, atat secretorii cat si de miscare peristaltica. Bolile de ficat si de intestine in evolutia lor intereseaza de multe ori stomacul. Apendicita acuta sau cronica neoperata, pot da simptome gastrice, provocand spasme ale musculaturii stomacului, precum si o secretie marita de acid clorhidric, conditii favorizante pentru aparitia ulcerului gastric.

Bolnavii de nervi de stomac trebuie, deci, sa inteleaga ca in spatele acestei etichete nevinovate de “nervi de stomac” se ascunde, deseori, o suferinta gastrica constitutiva cum ar fi gastrita si ulcerul gastric, stenoza pilorica si alte boli digestive. De asemenea, suferintele nervoase ca astenia nervoasa sau bolile de ficat, pancreas sau intestin, precum si alte boli interne, pot ocaziona dureri de stomac.

Obisnuintele alimentare pe care le-am enumerat pot fi cu mult mai multe si variate si ele dau in ultima instanta ingrosarea mucoasei gastrice cu secretie mare de acid clorhidric, fapt ce provoaca dureri, arsuri si regurgitari cu gust amar in gura. Un astfel de bolnav trebuie sa stie ca boala ulceroasa (pentru ca cele mai multe cazuri sunt de ulcer) este o boala de durata (o boala cronica) in decursul careia perioadele de crize dureroase alterneaza, chiar fara tratament, cu perioade de bine. Ca la orice boala cronica, tratamentul trebue sa fie si el de durata. Disparitia durerilor dupa 1-2 luni de tratament nu inseamna ca bolnavul va fi vindecat definitiv. Dupa 6-8 luni durerile pot aparea si mai violent decat inainte. Orice puseu nou inseamna agravare. Iata pentru ce bolnavul trebuie sa ramana in evidenta medicului de circa sau de policlinica, pe care-l va consulta periodic. O data cunoscuti factorii provocatori de boala, pentru a nu ne imbolnavi, se recomanda a se renunta definitiv la bauturile spirtoase, tutun, cafea si condimente (mustar, piper, usturoi, hrean, etc.), precum si la mancaruri cu rantas, afumaturi, fructe si legume crude sau fructe tari (nuci, alune, etc.). Se va evita mancatul in graba si la ore neregulate cat si obiceiul de a manca numai de doua ori pe zi (de exemplu, numai la pranz si seara). Cei cu dantura defectuoasa vor face tratamentele necesare. Cura de ape minerale in statiuni ca Sangeorz, Slanic, Olanesti si altele va completa recomandarile de tratament ale bolnavilor gastrici.

In concluzie, trebuie retinut ca nu exista boala de nervi la stomac, ci exista o serie de alte boli pe care le-am aratat si pentru care bolnavul va trebui sa fie investigat cu toata atentia, iar recomandarile medicului sa fie respectate cu toata atentia si seriozitatea pentru a se obtine rezultatul dorit – vindecarea.