Marţi, 09 Octombrie 2012 04:00

Astenia si nevrozele

 

Astenia reprezinta o stare patologica generala de slabiciune, de neputinta fizica si psihica a organismului, fara a se putea preciza vreo legatura precisa cu imbolnavirea unui organ, desi o asemenea legatura exista.

Nevrozele sunt afectiuni psihice determinate de situatii ale mediului social de viata (familie, scoala, profesie, etc.) care pun probleme psihice neobisnuite ce traumatizeaza, dezechilibreaza persoana respective pentru o anumita perioada. Reactiile acestea psihice nu sunt insotite de tulburari de perceptie, de gandire, de constiinta, ca in psihoze, si nu reclama internarea intr-un serviciu de specialitate.

Starea de astenie, de adinamie caracterizeaza bolile cornice nedepistate (tuberculoza, reumatismul, afectiunile renale, hepatice, etc.), aparand ca simptom principal. Ea apare si ca o consecinta a carentelor alimentare (subnutritie) sau vitaminice prelungite (hipovitaminoze) sau numai sezoniere (astenie de primavara) care dispare o data cu revenirea la alimentatia corespunzatoare. La fel, unele afectiuni psihice se pot manifesta la inceput prin astenie.

Cele mai obisnuite forme de nevroze sunt neurastenia si nevroza isterica sau isteria. Neurastenia, denumita si nevroza astenica, apare, de obicei, in urma unor activitati nerationale indelungate si se caracterizeaza prin adinamie, dureri de cap si insomnie. Nevroza isterica constituie o reactie de protest a copilului sau persoanelor mai mari fata de situatiile traumatizante psihice: supraincarcarea scolara, lipsa de echitate in distribuirea sarcinilor si acordarea recompenselor, certurile in familie, etc. Reactiile copiilor si ale persoanelor pot fi sub forma unor manifestari de crize convulsive, cu tipete, aruncari pe podea, plans cu sughituri, etc. sau, dimpotriva, retragerea in sine (persoana nu mai vrea sa raspunda la solicitari si comenzi, etc.), fuga ...

Tratamentul si profilaxia nevrozelor consta in depistarea cauzelor traumatizante si inlaturarea lor. De asemenea, trebuie asigurate conditiile de dezvoltare psihica printr-o educatie corespunzatoare in care persoana sa-si cunoasca aptitudinile si calitatile si sa se adapteze cat mai corespunzator solicitarilor colectivului social in care traieste.

Combaterea nevrozelor, ca si a altor boli psihice si boli psihosomatice, trebuie sa se bazeze pe prevenirea si evitarea cauzelor care le pot provoca. De aceea, pentru evitarea lor este necesara pastrarea unei conduite individuale exemplare, prin respectarea programului zilnic de munca si relaxare, alimentatie, odihna si petrecerea placuta a timpului liber, imbinarea echilibrata intre munca intelectuala si activitatea fizica, etc.

In raporturile cu ceilalti oameni, in grupul de prieteni, in activitatile colective de orice fel, se recomanda o comportare de intelegere, colaborare si respect, cautand o rezolvare rationala a tuturor problemelor, evitand declansarea de conflicte, nemultumiri, neintelegeri si certuri.

Prin indeplinirea si la timp si in masura cat mai completa a indatoririlor, atat fata de propria persoana, cat si fata de restul lumii si prin realizarea armoniei spirituale cu mediul in care traim, asiguram sanatatea mintala si prevenire bolilor psihice si psihosomatice de orice fel.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: