Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Bolile de inima simptome cauze factori de risc si prevenire

Joi, 12 Ianuarie 2012 02:50

Bolile de inima

- simptome, cauze, factori de risc si prevenire -

 

Descriere si definitie

boli-de-inimaExista multe boli si stari care afecteaza inima si, cel mai adesea, bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Este interesant de stiut ca bolile de inima curma viata unui numai mai mare de persoane decat toate tipurile de cancer la un loc. Mai mult de atat, in conceptia multor medici specialisti, numarul mare de decese cauzate de bolile cardiovasculare se afla in directa legatura cu necunoasterea simptomelor specifice acestor afectiuni.

 

Ce sunt bolile de inima?

Bolile de inima sunt acele afectiuni in care activitatea inimii este perturbata.

 

Bolile de inima sunt contagioase? Bolile de inima sunt ereditare?

Nu, bolile de inima nu sunt contagioase.

Nu, bolile de inima nu sunt ereditare.

 

Care sunt cauzele bolilor de inima?

Cauzele pentru bolile de inima sunt numeroase si extrem de variate. Ateroscleroza sau infundarea arterelor este partial sau in general principalul responsabil pentru numeroase boli care afecteaza inima, cum ar fi:

§        atacurile de inima (infarcturi miocardice),

§        congestionarea inimii,

§        angina pectorala sau nepectorala (boala in care durerea in piept apare atunci cand inima nu primeste destul oxigen),

§        ritm cardiac neregulat sau aritmii (tahicardia ventriculara),

§       infectii ale valvulelor inimii (endocardite). Aceste infectii ale valvulelor inimii pot afecta valvulele si pot cauza o seama de boli, de exemplu, boli ca regurgitarea aortica sau stenoza mitrala.

§         infectii ale muschilor inimii (miocardite),

§         infectii ale captuselii din jurul inimii (pericardite bacteriane), 

§        toxine, cum ar fi alcoolul sau unele medicamente folosite in chimioterapie pentru tratarea cancerului. Acestea pot cauza boala muschiului inimii (cardiomiopatie).

§         afectarea rinichilor. Acestea pot cauza pericardita, o inflamare a captuselii din exterior a inimii, iar afectarea rinichilor poate duce si la o acumulare anormala de lichid in jurul inimii.

§       dereglari autoimune, in care propriul sistem imunitar ataca organismul unei persoane si muschiul inimii.

Presiunea marita a sangelui/hipertensiunea pot cauza boli de inima chiar si atunci cand nu avem de a face cu infundarea arterelor. Hipertensiunea poate cauza marirea inimii (hipertrofie) si congestionarea inimii. De asemenea, mareste riscul infundarii arterelor, imima fiind afectata involuntar.

Boala congenitala a inimii poate forma o inima cu o structura si o functionare anormale. Astfel, un sugar cu sindromul Down poate avea un defect septal atrial si/sau un defect septal ventricular. Bolile valvulelor inimii (de exemplu, stenoza pulmonara) pot fi si ele observate la nastere.

Exista posibilitatea ca inima sa sufere si din cauza altor afectiuni de baza, cum sunt afectiunile cronice pulmonare, diabetul zaharat, hipertiroidismul sau alte afectiuni endocrine.

Exista multe alte cauze care afecteaza inima. Unele cauze pot fi ereditare. Daca o infectie este cauza majora, doar aceasta poate fi contagioasa, nu si boala de inima.

 

Care sunt factorii de risc?

Factorii care maresc riscul de aparitie a aterosclerozei includ:

§         presiunea marita a sangelui,

§         diabetul,

§         nivelul crescut de colesterol,

§         fumatul,

§         varsta inaintata,

§         predispozitia barbatului la boala,

§         cazuri de ateroscleroza in familie.

 

Care sunt semnele si simptomele bolii de inima?

Cunoasterea simptomelor specifice bolilor de inima este obligatorie in cazul persoanelor care au trecut de varsta de 50 ani sau a celor expuse factorilor de risc cardiovasculari: hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, obezitatea, fumatul, diabetul zaharat sau existenta unui istoric familial. Nu trebuie sa uitam insa si de alcool si tutun.

Simptomele depind de cauza, gravitatea si tipul bolii. Sunt situatii cand simptomele bolilor de inima nu sunt evidente, dar si situatii in care organismul uman da semnale, insa ele variaza in functie de varsta si de sex.

 

Semnele si simptomele frecvente includ:

§         anxietate. Perioada prodromala infarctului miocardic se caracterizeaza prin manifestarea unui stari de anxietate intensa.

§         durere in zona pieptului sau disconfort abdominal (angina pectorala). In cazul bolilor de inima, durerile toracice apar sub stern, putin catre partea stanga. Durerea poate fi comparata cu o greutate care apasa pe piept. Potrivit medicilor in cardiologie, oamenii asociaza durerile toracice cu existenta afectiunilor digestive.

§       durere manifestata in alte parti ale corpului. In caz de infarct miocardic, initial, durerea de manifesta in piept dupa care se propaga catre umeri, brate, coate, spate, gat, maxilar sau abdoment. La barbati, durerea se manifesta in special la nivelul bratului stang, iar la femei aceasta se manifesta la ambele brate sau intre omoplati. 

§         invinetirea pielii (cianoza),

§         lesin,

§         ficat marit,

§         lipsa poftei de mancare si pierderi in greutatea corporala,

§         scurtarea duratei respiratiei,

§         palpitatii sau ritm neobisnuit al inimii (rapid, incet sau puternic),

§         umflaturi ale picioarelor (edeme),

§        slabiciune si oboseala,

§      starea de greata si lipsa poftei de mancare. De asemenea, balonarea abdominala si starile de greata asociate cu insuficienta cardiaca pot interfera cu apetitul alimentar.

§      transpiratia. Transpiratia rece este unul dintre cele mai comune simptome ale infarctului miocardic.

§      tuse. Tusea persistenta sau respiratia suieratoare pot fi simptome ale insuficientei cardiace, cu toate ca apar din cauza acumularii de lichid in plamani.

§        vene marite la gat,

§      vertij. Infarctul miocardic provoaca vertij si pierderea constiintei. Astfel, sunt provocate tulburari severe de ritm cardiac, cunoscute sub numele de aritmii.

 

Este posibil sa existe si alte semne si simptome pentrus  s bolile inimii. Medicii recomanda persoanelor care prezinta cel putin un semn/simptom sa se prezinte imediat la spital pentru ca acela poate fi inceputul unei boli de inima.

Daca manifestati unul dintre simptomele de mai sus sunati de urgenta la 112!

Bolile cardiovasculare reprezinta cea mai comuna problema a lumii moderne care ne impiedica sa imbatranim sanatos si sa avem o viata lunga.

 

Cum putem preveni bolile de inima?

Cel mai bine este sa previi decat sa tratezi! Sfaturi pentru prevenirea bolilor de inima:

§         Fiti mai atenti la alimentatia zilnica. Consumati alimente cu un continut idicat de fibre si nutrienti, dar care sa aiba calorii putine, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, etc.

§       Consumati grasimile de buna calitate (din migdale, nuci, seminte de floarea-soarelui, dovleac), deoarece contin acizi grasi omega 3 si vitaminele B. 

§        Reduceti din alimentatie aportul de grasimi animale si grasimi hidrogenate.

§         Renuntati la produsele fast-food, chipsuri, prajituri, alcool, tutun.

§         Faceti sport astfel incat sa mentineti in limite scazute colesterolul rau si sa cresteti colesterolul bun (HDL). 

§        Faceti miscare si incercati sa slabiti daca aveti probleme cu greutatea pentru ca, in caz contrar, fortati inima sa pompeze prea mult sange.

§       Consumati suplimente nutritive pe baza de vitaminele C si E (in ciuda controverselor recente) si vitaminele B (in special B6, B-2, B3 si acid folic).

§       Utilizati nutrienti speciali care pot ajuta la prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare, nutrienti care sa contina substante ca L-carnitina, coenzima Q10, crom si niacina.

§         Relaxati-va, incercati sa nu va suparati si nu va stresati, pe cat este posibil. Luati si tratati lucrurile cu calm.

 

Multa sanatate!


Related news items:
Newer news items:
Older news items: