Interferente.ro Sanatate Vitamine - minerale Carenta si excesul de vitamina F

Duminică, 14 Aprilie 2013 23:14

Carenta si excesul de vitamina F

 

Vitamina F este denumirea atribuita acizilor grasi nesaturati esentiali: linoleic, linolenic si arahidonic, care sunt indispensabili organismului uman, dar nu pot fi sintetizati de acesta. Sa vedem ce atrage dupa sine carenta de vitamina F precum si excesul de vitamina F.

 

Vitamina F se gaseste mai mult in uleiul de soia si de floarea soarelui, dar si in alte alimente, astfel incat nevoile sunt acoperite. Este sintetizata in intestin.

Carenta de vitamina F – exceptionala – poate sa provoace tulburari cutanate, mai ales eczema si caderea parului, tulburari care dispar la administrarea de vitamina F.

Alte afectiuni:

·        acnee infantila,

·        eczeme,

·        prurit anal,

·        arterite si flebite,

·        angina pectorala,

·        infarct miocardic,

·        tulburari hepatice si nervoase,

·        disfunctii sexuale,

·        hematurie,

·        diferite leziuni renale,

·        tulburari digestive,

·        cresterea nivelului metabolismului bazal,

·        varice,

·        litiaza biliara,

·        oprirea cresterii, migrene,

·        tulburarea ciclului menstrual.

La nou-nascut, carenta de vitamina F determina deficit de dezvoltare staturo-ponderala, iar la copii determina eczema (eruptii si mancarime la nivelul pielii), diaree, scadere in greutate, anemie, infectii. La adult pot sa apara tulburari trofice cutanate, steatoza hepatica, disfunctii endocrine, ateroscleroza.

 

Consumul excesiv al vitaminei F poate avea consecinte nocive: acidul linoleic poate determina efecte bacteriostatice asupra florei intestinului gros, scade nivelul HDL-colesterolului si exista un risc crescut de aparitie a cancerelor.


Newer news items:
Older news items: