Interferente.ro

Marţi, 01 Ianuarie 2013 04:00

Sergiu Nicolaescu, 15, film

 

„15” este un film romanesc din anul 2005 regizat de Sergiu Nicolaescu. Filmul urmareste doua actiuni paralele: moartea dramatica a unui tanar marinar in decembrie 1989 la Timisoara si cautarea, dupa 15 ani mai tarziu, a unui copil nascut in zilele Revolutiei de catre o jurnalista franceza de origine romana.

 

Criticul de film Alex. Leo Serban a identificat trei simboluri ale numarului 15 (titlul filmului): cei 15 ani care au trecut de la Revolutie, „timp in care idealurile pentru care au murit acei oameni in decembrie '89 s-au transformat, pentru unii (putini) in conturi serioase in banci, iar pentru altii (majoritatea) in pensii mizere si ajutoare de somaj”, numarul de pe eticheta prinsa de piciorul lui Marinica si varsta fiului Imolei si a lui Marinica.

 

Marinica (Cristi Iacob) este marinar. Merge la Timisoara fiindca iubita lui, Imola (Ioana Moldovan), e insarcinata in 7 luni si trebuie sa se cunune religios inainte de nasterea copilului. Imola imparte acelasi apartament cu Nina (Daniela Nane) si Hilde (Mihaela Radulescu), colegele ei de la fabrica.

Timisoara, Decembrie, 1989.
Izbucneste revolutia anticomunista. Se trage. Cad 56 de civili ucisi de gloantele si baionetele securistilor. Din morga spitalului sunt ridicate 43 de cadavre si duse la Bucuresti pentru incinerare. Scopul era ca oficial sa nu apara un numar atat de mare de morti. Cei identificati urmau sa fie dati disparuti.

Bucuresti, 21 decembrie 2004.
Irenne (Maia Morgenstern) vine in Romania trimisa fiind de ziarul Le Parisien Libre, pentru care lucreaza. Trebuie sa scrie despre Romania la 15 ani de la Revolutie. Nu a mai fost in tara sa natala de 15 ani. Va scrie despre destinul unei tari, despre destinul unui copil. Un copil nascut acum 15 ani, in acelasi timp cu libertatea, la Timisoara ... Un copil pierdut, un copil abandonat ... Cele trei povesti se impletesc ...

 

Rolurile principale sunt interpretate de Maia Morgenstern, Serban Ionescu, Cristian Iacob, Ioana Moldovan, Daniela Nane si Mihaela Radulescu.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: