Interferente.ro Descopera Civilizatii Vestigii ale civilizatiei maya

Miercuri, 18 Iunie 2014 02:12

Vestigii ale civilizatiei maya

Vestigii ale civilizatiei mayaLa Rio Azui, in nordul Guatemalei, arheologii au descoperit un mormant datand din jurul anului 500, in plina perioada clasica maya. Aceasta epoca este mai putin cunoscuta decat secolele urmatoare. In mod evident, este vorba de mormantul unui personaj important: glifele de pe pereti ii vor dezvalui numele, rangul, statutul si, probabil, unele detalii despre istoria orasului. Ce legaturi intretinea acesta cu cetatile vecine? Daca semnele pictate descriu, asa cum spera arheologii, succesiunile dinastice, casatoriile, razboaiele si prazile, se va adauga, astfel, un nou capitol la istoria civilizatiei maya.

In mod curios, aceasta civilizatie, care fascineaza atatia oameni, este foarte putin cunoscuta. Se stie ca, timp de 2.500 de ani, civilizatia maya a colonizat platourile inalte si terenurile mai joase, ridicand orase impresionante, organizand o societate complexa, dezvoltand o astronomie foarte evoluata si o arta superba. Dupa aceea, civilizatia a disparut aparent subit. Nu se cunosc modul real de functionare a administratiei maya, legaturile intre religie si puterea civila, rolul diferitelor grupuri sociale, suportul economic al oraselor si, mai ales, cauza decadentei ei.

Arheologul Richard Adams, cel care a descoperit extraordinara retea de canale de irigatie ce ar putea explica bogatia civilizatiei maya, este de parere ca aceste canale au permis dezvoltarea unei insemnate agriculturi. Iar pentru asigurarea intretinerii lor permanente, era nevoie – afirma el – de o organizare sociala foarte riguroasa.

Acest element, ca si altele, scoase la iveala de recentele cercetari, pun sub semnul indoielii imaginea formata anterior despre populatia maya. Astfel, despre mayasi se spunea ca erau pasnici, spre deosebire de sangerosii azteci. Ori, glifele de pe obiectele obtinute ca prada vorbesc de batalii, de morti si prizonieri. Se credea ca orasele nu erau decat centre de ceremonii. Se descopera insa ca, uneori, ele aveau mii de locuinte. “Nu cunoastem – spune Adams – nici zece la suta din ceea ce subzista din marea epoca maya. Raman de descoperit vestigii imense.”


Related news items:
Newer news items:
Older news items: