Interferente.ro Turism Obiective turistice Biblioteca Brukenthal din Sibiu

Sâmbătă, 21 Iunie 2014 01:00

 Biblioteca Brukenthal din Sibiu

Biblioteca Brukenthal din SibiuPrintre cele mai vechi instituti de cultura din Sibiu se numara si Muzeul Brukenthal, instalat in Palatul fostului guvernator al Transilvaniei, construit in 1791 in stil baroc, in cadrul caruia functioneaza si biblioteca. Amandoua institutiile poarta numele lui Samuel Brukenthal (1721-1803), consilier al Mariei Thereza si guvernator al Transilvaniei (1777-1787).

Biblioteca documentara Brukenthal functioneaza ca biblioteca publica inca din anul 1817, cand a fost inaugurata cu un fond de 15.972 volume, 76 incunabul si un important numar de manuscrise si documente privind istoria Transilvaniei si care au fost adunate cu multa pricepere de bibliofit si rabdare.

Pentru organizarea bibliotecii sale, Brukenthal adusese de la Viena un bibliotecar specialist, Samuel Hahnemann, in acelasi timp medic si farmacist, considerat intemeietorul homeopatiei. Biblioteca se imbogateste in continuare prin donatii, fie particulare ale unor personalitati transilvanene, fie ale unor institutii. Achizitioneaza intregul gond al Bibliotecii Capelei (Kapellenbibliothek) din al carei istoric reiese clar valoarea fondului. Inceputul ei se afla in fosta biblioteca a orasului Sibiu, infiintata in jurul anului 1300. Mai tarziu, s-a integrat in cadrul ei si biblioteca Manastirii Dominicane din Sibiu, ordin desfiintat prin Reforma lui Luther. In anul 1592 biblioteca este preluata de gimnaziul satesc din Sibiu, care o muta in Capela Sf. Iacob a bisericii evanghelice, de unde si numele de Kapellenbibliothek.

In continuare, Biblioteca Brukenthal s-a imbogatit prin achizitii judicios alelse pentru a se incadra in profilul stabilit, realizandu-se cataloage alfabetice si pe materii (sistematice si tematice). Din 1955 dispune de un laborator de estaurare si intretinere a colectiilor proprii, laborator dota cu utilaj modern si folosind procedeele cele mai avansate.

Biblioteca poseda numeroase volume, incunabile, inclusiv manuscrise. Profilul colectiilor il constituie tematica de arta, istorie, cu deosebire istoria Transilvaniei si stiinta.

Colectia de manuscrise, din care 200 volume sunt adunate chiar de fondator, cuprinde lucrari de mare valoare si de o frumusete nespusa. Citam: Breviarul Brukenthal (sec. XV), din pacate putin cunoscut; un antifonar (sec. XV) frumos ornat in culori; Codex Altenberger (sec. XIV); Liber missorum (1494); Psaltirium Davidis (sec. XIV), etc. Dintre manuscrisele muzicale citam: Simfonia Sibiana de Haydn, nume dat dupa orasul unde a fost gasita. Cel mai vechi document dateaza din anul 1223 si este un act de donatie facuta de comuna Cisnadioara catre Abatia din Carta.

Incunabilele reprezinta o adevarata istorie a cartilor tiparite inainte de anul 1500. Cartile sunt o parte religioase, dar multe sunt stiintifice si literare. Remarcam: Thomas d’Aquino – Opus praectarum quarti scripti (1469), editie princeps, tiparit de Petrus Schoffer din Mainz, unul din cei trei initiatori ai tiparului; Albertus de Eyb, Margarita poetarum (1493), precursoarele literelor cirilice; Petrarca-Trimmphi (Bologna, 1488) si altele. Interesanta este Durantus Guillermus – Speculum judiciale (Strassburg, 1473), exemplu de “carte cu lanturi” in folio, cu coperti de lemn, imbracate in piele, in partea de sus lantul de siguranta fiind prins intr-o veriga.

Carti rare si pretioase. Valoarea lor consta in aspectul artistic specific secolelor XVI-XVIII, dar si in continutul lor ce ilustreaza operele pretioase ale unor tipografi artisti, dintre care unii sunt continuatori ai epocii incunabulelor, ca de exemplu: Aldus Mamutins, cel batran si cel tanar, bogat reprezentat in colectiile bibliotecii; familia Giunta din Florenta; Robert Estienne, Paris. Din Elsevir biblioteca are peste o suta de lucrari printre care si Micile republici. Caracteristica lor este formatul mic duodecimal.

Cartile romanesti vechi constituie un fond in cadurl caruia gasim: Cazania lui Varlaam (Cartea de invatatura – Iasi, 1643); Noul Testament din Balgrad (Alba Iulia - 1648); Biblia lui Serban (Bucuresti - 1688).

Transilvanica – este denumit fondul de carti aparute in Transilvania si despre Transilvania, colectie care reprezinta cam o treime din fondul bibliotecii, cuprinzand publicatii incepand cu sec. XVI si pana azi. Sunt reprezentate cele mai vechi tiparituri aparute pe cuprinsul Transilvaniei (Sibiu, Cluj, Brasov etc.), ansamblul intrunind o mare valoare documentara.

Colectia de periodice si calendare cuprinde primele periodice aparute in Transilvania in limbile romana, germana, maghiara. Citam: Siebenburger Zeitung (Sibiu - 1784); Foaia Duminicii (Brasov - 1837); Gazeta Transilvaniei (Brasov - 1840), etc.

Dintre calendare, cele mai vechi sunt: Neu und alt Kalendar (Sibiu - 1641), Calendarul calicului (Sibiu - 1886), Calendarul sateanului (Sibiu – 1897).