Marţi, 03 Mai 2011 17:20

Codul culorilor

 

Cand vorbim despre codul culorilor, facem referire la codul culorilor HTML si codul culorilor RGB.

 

Codul culorilor HTML

Culorile HTML sunt definite folosind o notatie hexazecimala (HEX) pentru combinatia de Red - Rosu, Green - Verde, Blue - Albastru si valori de culoare (RGB). Cele trei culori de baza amestecate in diferite proportii genereaza alte culori.

 

Cea mai mica valoare care poate fi data unei surse de lumina este 0 (în HEX: 00) iar cea mai mare valoare este de 255 (în HEX: FF).

 

Valorile HEX sunt specificate ca 3 perechi de numere din doua cifre, incepand cu semnul #.

 

Generarea culorilor prin mixarea culorilor de baza (RGB) este utilizata si pentru crearea unei pagini web, astfel ca un tabel care cuprinde aproximativ 150 de coduri de culori poate fi un instrument deosebit de util pentru web designeri.

 

Sfat: utilizati in principal cele 17 culori standard: ​​aqua, black, blue, fuchsia, gray, green, lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white si yellow.

 

Tabelul privind codul culorilor HTML in ordine alfabetica il gasiti aici.

 

 

 

 

 Codul culorilor RGB

O caracteristica extrem de importanta a unei pagini Web este culoarea (text, fundaluri, margini, link-uri). Aleasa cu grija ea poate imbunatati substantial aspectul unei pagini, facand-o mai atractiva si mai lizibila, iar textul mai usor de parcurs. O utilizare excesiva sau neadecavata a culorilor, in schimb, poate transforma un text de calitate intr-unul foarte greu de citit, obositor si greu de urmarit.

 

Sistemul general utilizat pentru definirea culorilor este RGB (Red, Green, Blue) prin care sunt specificate pentru fiecare culoare care sunt cantitatile de Red - Rosu, Green – Verde si Blue - Albastru care o compun. Prin amestecarea acestor 3 culori de baza in diferite proportii rezulta si celelalte culori.

 

In codul culorilor HTML orice culoare este desemnata printr-un cod de 6 cifre hexazecimale incepand cu semnul #, primele doua cifre reprezinta cantitatea de rosu, cele doua din mijloc, cantitatea de verde, iar ultimele doua cantitatea de albastru.

 

Codul pentru rosu pur este #FF0000. Semnificatia acestui cod este urmatoarea: cantitatea de rosu este maxima, iar cantitatile de verde si albastru sunt egale cu 0. Codul pentru verde pur este #00FF00 iar pentru albastru este #0000FF.

 

In ceea ce piveste corespondenta intre codurile hexazecimal si zecimal, multe dintre editoarele grafice folosesc pentru a defini culorile codul zecimal. Desi se bazeaza si ele pe acelasi sistem RGB de definire a culorilor, numerele care stabilesc cantitatile celor trei culori sunt specificate in sistemul zecimal.

 

De exemplu, o culoare care are codul hexazecimal #FFA07A va avea codul zecimal 255-160-122. Aceasta corespondenta se realizeaza simplu, trecand fiecare dintre cele trei numere hexazecimale din codul culorii in sistemul zecimal:

 

FF(16)=255(10), A0(16)=160(10), 7A(16)=122(10)

 

Ratiunea pentru care trebuie cunoscuta aceasta corespondenta este aceea ca pentru a folosi in documentul HTML o culoare al carei cod este dat in sistemul zecimal, aceasta trebuie convertita in cod hexazecimal. Conversia se poate realiza foarte simplu folosind optiunea calculator din Windows (Start - Accessories - Calculator) care trebuie setat pe optiunea Scientific din meniul View. Trebuie sa selectati butonul Dec, sa tastati numarul zecimal pe care il aveti si apoi sa selectati butonul Hex iar rezultatul conversiei va aparea pe ecran. In cazul in care trebuie sa convertiti un sistem hexazecimal in sistem zecimal, folositi butonul Hex, tastati valoarea iar apoi utilizati butonul Dec.

 

Pentru a stabili culorile unei pagini Web folositi atributul: bgcolor - culoarea fundalului, text - culoarea textului, link - culoarea linkurilor, vlink - culoarea linkurilor vizitate, alink - culoarea linkului active, al etichetei <BODY>, careia i se atribuie o valoare. De exemplu, pentru a stabili culoarea fundalului:

 

<BODY bgcolor="#RGB sau nume_culoare">

 

Pentru a evita afisarea defectuoasa a culorilor din pagina este recomandata folosirea culorilor "sigure".

Tabelul privind codul culorilor RGB il gasiti aici.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: