Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Califarul alb si califarul rosu

Sâmbătă, 23 Iulie 2016 00:14

Califarul alb si califarul rosu

Ratele salbatice gasesc pe teritoriul Romaniei conditii prielnice de hrana si reproducere. Primavara sosesc numeroase specii, iar toamna pornesc spre locurile de iernare. In cele ce urmeaza vom face referire la califarul alb si califarul rosu.

Califarul alb

Califarul rosu


Dintre toate speciile de rate, care vin in Romania, califarul alb este cea mai frumoasa. Dimensiunile corpului ajung la 61-65 cm. Penajul este foarte frumos ornamentat. Pe fondul alb al corpului capul si oglinzile aripilor sunt verzui si pe umeri se afla o banda rosie-caramizie, pe spate doua dungi negre, o dunga intunecata de-a lungul abdomenului, coada si varfurie aripilor sunt negre, ciocul si picioarele rosii etc. Este specia cu imbracamintea cea mai eleganta.

Califarul alb populeaza lacurile dobrogene si pe cele din sud-estul Deltei Dunarii. Frecvent este intalnita pe lacurile Razelm si Sinoe. Cuibareste in gauri de pamant sau in vizuinie parasite de pe malul lacurilor, alteori si la distante mai mari, in gauri sapate in dune de nisip. Uneori cuibaresc in vizuinile de vulpi. Se apreciaza ca vulpea o tolereaza in gazda fiindca percepe mai usor primejdia si o semnalizeaza la timp, pentru a se ascunde.

Vorbim despre 8-12 oua de culoare verzuie. Incubatia este facuta de femela si dureaza aproximativ 28 zile. Bobocii sunt nidifugi (au corpul acoperit cu puf) si parasesc imediat cubul, urmandu-si mama in apa, unde inoata cu usurinta, procurandu-si singuri hrana. Zboara dupa 50-60 zile, deci catre mijlocul verii.

Ratele se hranesc cu plante si diferite animale mici (larve de insecte, mormoloci, moluste, crustacei etc.). Marginea ciocului este prevazuta cu numerosi zimti cornosi. Acestia permit retinerea hranei si eliminarea apei din gura inainte de a o inghiti.

Califarul alb ne paraseste tara toamna tarziu indreptandu-se in vestul Europei, in jurul Marii Mediterane, in sud-estul Asiei si in Delta Nilului unde ierneaza. S-a constatat ca, in iernile blande, multe exemplare raman la noi. Ele pot fi observate in preajma lacurilor sau pe lacurile neinghetate, mai cu seama pe lacul Techirghiol. Este monument la naturii si ocrotit prin lege.

Dimensiunea corpului pentru califarul rosu (Tadorna ferruginea) atinge 63-65 cm. Vorbim despre o specie mai rara pe teritoriul Romaniei. Penajul ce imbraca corpul este de culoare caramizie, capul galben, aripile albe cu varful negru. Masculul are penajul mai aprins la culoare si un inel negru in jurul gatului.

Isi are tara de origine in stepele Asiei Centrale. Soseste in Romania primavara si pleaca toamna spre locurile de iernat din nord-vestul Africii si Delta Nilului. Cuibareste in regiunea lacurilor litorale. S-au observat exemplare ale acestei specii pe insula Popina din Lacul Razelm.

Traiesc in perechi si isi fac cuiburile in diverse vizuini sapate in pamant si parasite, in scorburi etc. Puii sunt nidifugi. Imediat dupa iesirea din ou sunt condusi de ambii parinti la apa. Aici isi petrec intreaga tinerete, hranindu-se si zburand in inot pe undele de apa.

Sunt date care atesta ca aceasta pasare clocea candva in gaurile din malul Dunarii. Puii erau luati de locuitorii imprejurimilor crescuti si tinuti ca pasari decorative. Zborul pentru cautare de hrana dintr-un loc in altul si pentru migratie il face in carduri. Evident, vorbim despre o pasare rara.