Joi, 26 Iunie 2014 01:44 |
Cascavalul de PenteleuCascavalul de Penteleu sau branza de Penteleu s-a preparat la inceput in Muntii Vrancei, de unde s-a extins si in alte zone ale tarii, in special in cele de munte. Se prepara din lapte de oaie, tehnica fiind asemanatoare cu cea folosita la cascavalul de campie, insa mai rudimentara.Casul se prepara mai ales la stana, purtand si denumirea de “cas mocanesc”, apoi, se transporta la caserie, unde se prelucra in cascaval.Dar, sa vedem metoda de preparare a casului. Casul se obtine din lapte de oaie incalzit la temperatura de 32-33̊ C, caruia i se da atata cheag cat se considera necesar astfel incat coagularea sa se produca in timp de 30-40 de minute.Coagulul obtinut se marunteste cu ajutorul unui instrument special denumit batator, in bucati mici de marimea alunelor, care se aduna pe fundul vasului (ciubar) si se ridica intr-o sedila cu care intreaga masa de coagul se pune pe crinta. Urmeaza maruntirea cu ajutorul mainilor, dupa care se strange sedila, se asaza deasupra un capac de candura peste care se pune o greutate pentru presare sau se atarna intr-un cui pentru scurgerea zerului.Dupa ce s-a scurs tot zerul, se desface sedila si casul se asaza pe crinta pentru maturare, care dureaza 8-20 ore, in functie de temperatura din incaperea respectiva.Casul mocanesc poate fi transportat la caserie, imediat dupa ce a fost scoasa din sedila, ca sa maturizeze acolo, sau se pastreaza la stana pentru maturare, urmand sa fie trasportat odata cu casul rezultat de la cele trei mulsori.Acum, e cazul sa sa vedem metoda de preparare a cascavalului. Casul de oaie maturat, care a fost gasit corespunzator dupa proba de oparire, se taie in felii subtiri de circa 3 mm si se trece intr-un ciubar din lemn de brad. Cantitatea de 22023 kg asigura realizarea a trei roti de cascaval.Peste feliile de cas din ciubar se toarna apa incalzita la aproximativ 90̊ C si se amesteca cu un fel de lopatica de lemn de fag sau paltin, denumita “batula”, pana cand feliile de cas se topesc, devenind o pasta omogena, moale si elastica.Dupa ce s-a scurs apa din ciubar, pasta de cas se toarna pe crinta, unde se framanta asemanator aluatului, pentru eliminarea apei si uniformizare.Urmeaza baterea pastei. Pasta se redica si se tranteste pe crinta de 18-20 ori. Pastei astfel prelucrata i se adauga sare, in trei bucati egale si se formeaza dupa procedeul folosit la cascavalul de Drobogea.Dupa asezare in forme, roata de cascaval se inteapa in 8-10 locuri pentru a elimina aerul si a usura patrunderea sarii. Dupa cateva intorceri, la intervale de 10-15 minute, la aproximativ o ora de la formare rotile de cascaval se introduc intr-un jgheab din lemn de brad cu saramura, a carei concentratie este de 20-22% si se tin 6-8 ore.Urmeaza sararea uscata care se face in incaperi cu temperatura de 16-18̊ C, timp de 10-12 zile, in coloane de cel mult 5 roti. Pentru maturare, cascavalul se trece intr-o incapere rece, cu temepratura de 10-14̊ C si umiditate relativa a aerului mai ridicata (circa 90%), unde se pastreaza 3-4 saptamani. In cursul maturarii, pe suprafata cojii se formeaza un mucegai de culoare verde-argintie, aparand izolat si pete rosii, ceea ce indica o maturare normala si un cascaval de buna calitate.Carateristici. In comparatie cu cascavalul de Dobrogea, acesta are o consistenta mai moale, datorita continutului de apa mai ridicat, maximum 50%.Pasta este de culoare alba uneori usori galbuie cu o aroma specifica, gust putin acid, usor picant, placut.Cascavalul de Penteleu are o forma cilindrica, turtita si o greutate de 5-6 kg.
Newer news items:
Older news items:
|
Tendinte culori primavara - vara 2011 femei si barbati. Pantone - “An Exotic Journey” Institutul Pantone, una dintre autoritatile mondiale in ceea ce priveste prognoza tendintelor, a prezentat publicului paleta cromatica...
Read moreCraciun in tinutul Fagarasului - Vistea de Sus Va prezentam cateva obiceiuri si traditii de Craciun asa cum se petreceau ele in vechime, in tinutul Fagarasului, mai exact in satul Vistea...
Read moreGutui cu carne de vita Va oferim o reteta speciala pentru o mancare delicioasa: gutui cu carne de vita. Pentru a realiza mancarica de gutui cu carne de vita aveti nevoie...
Read moreHoroscop Gemeni martie 2014 Afla horoscop Gemeni martie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2014 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreMustafa Kemal Ataturk - parintele turcilor In evolutia politica si sociala a popoarelor intre anii 1920 si 1940 s-au petrecut lucruri pe care istoria va trebui sa le inregistreze cu deosebita...
Read moreCertificat energetic Ce este Certificatul Energetic al unei cladiri? Certificatul Energetic/Certificatul de Performanta Energetica este un document scris prin care se declara si se certifica, intr-o forma sintetica unitara, performanta energetica a...
Read moreCasa memoriala George Bacovia Pe fosta strada a liceului, la numarul 13 – pentru ca nici nu se putea cand e vorba de George Bacovia – intr-o casa cu marchiza, cum...
Read moreCuratarea corecta a dintilor Igienizarea cavitatii bucale reprezinta un ansamblu de actiuni prin care se realizeaza o curatare eficienta a cavitatii bucale si este conditia de baza pentru mentinerea sanatatii si...
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera R Calitati: Imprima o atitudine determinata si reflexiva. Cei al caror prenume incepe cu R sunt profunzi, au spirit analitic si multa dorinta de cunoastere. Au un...
Read moreHoroscop iunie 2016 pentru toate zodiile Afla horoscop iunie 2016. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna iunie 2016: dragoste, cariera, bani si sanatate. ...
Read moreTurnul Eiffel In ianuarie 1887, se executau fundatiile pentru o constructie ce avea sa ramana multa vreme cea mai inalta din lume, devenind totodata simbolul Frantei si emblema Parisului....
Read moreBoli psihice In epoca moderna, o serie de factori care obosesc si uzeaza sistemul nervos au determinat si cresterea numarului bolilor psihice. Bolile psihice afecteaza functia sistemului nervos central, echilibrul mintal...
Read moreMesaje, sms, urari si felicitari de Constantin si Elena Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti in fiecare an, la data fixa, pe 21 mai. Multe dintre persoanele dragi noua poarta...
Read moreFantanile la drum Ferice de cel ce in viata poate face o fantana de unde drumetii, animalele si pasarile sa-si astampere setea. Si mai ferice de cel ce poate face si...
Read moreHoroscop Capricorn august 2014 Afla horoscop Capricorn august 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna august 2014 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Balanta noiembrie 2015 Afla horoscop Balanta noiembrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2015 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read more