Miercuri, 29 Septembrie 2010 04:00

Zacusca - retete

 

 

Cand spunem zacusca … spunem toamna …

 

Zacusca de fasole

Ingrediente:

1,5 kg de ardei kapia sau gogosari, 1 kg ceapa, 1/2 kg fasole, 1/2 l ulei, 1/2 bulion sau 2 kg de rosii, foi de dafin, 2 morcovi

Mod de preparare:

Ardeii kapia se coc si se curata. Fasolea se fierbe pana devine moale. Ceapa tocata impreuna cu morcovii se pun intr-o cratita cu ulei, la care se adauga sare dupa gust. Ardeii kapia se toaca si se adauga in cratita. Se pun condimentele. Se toaca si
fasolea, apoi o adaugam in cratita. Spre final se adauga rosiile pasate. Se lasa pe foc pana scade uleiul.

 

 

Zacusca de ardei

Ingrediente:

1 kg  ardei, 500 gr ceapa, 500 gr morcov, 200 gr bulion, 150 ml ulei, sare, piper, boia dulce, boia iute

Ardeii se pun la copt, se curata de coaja si seminte, apoi se taie in bucati mici. Ceapa tocata marunt impreuna cu morcovul tocat cuburi mici, se inabusa in ulei pana cand se inmoaie. Se adauga ardeii si se asezoneaza cu sare, piper si boia dupa gust. Se continua calirea inca 10-15 minute dupa care se adauga bulionul. Se da vasul la cuptor  30-45 minute pana cand zacusca scade si e numai buna de pus in borcane.

 

 

Zacusca de ardei cu fasole

Ingrediente:

5 kg gogosari, 3 kg ceapa, 1 kg fasole pastai, 1 l bulion, 1/2 l ulei, piper, sare, conservant

Mod de preparare:

Ardeii se spala, se curata si se dau prin masina de tocat. Se pun la prajit pana lasa ulei. La fel se procedeaza si cu ceapa. Fasolea se taie bucatele mici si se fierbe. Dupa ce ceapa s-a calit bine se amesteca cu fasolea, apoi cu ardeii prajiti. Se adauga bulionul, sare si piper dupa gust. Se mai lasa sa dea cateva clocote, iar la final se adauga conservantul. Se pune in borcane, se dustulesc 20 de minute. Se lasa sa se raneasca apoi se pot depozita in camara.

 

 

Zacusca rapida

Ingrediente:

1,5 kg vinete, 1 kg ardei kapia, 500 gr ceapa, usturoi, 1 cana bulion, sare, piper, ulei

Mod de preparare:

Vinetele si ardeii se coc, se lasa sa se raceasca si sa se scurga, apoi se toaca marunt cu cutitul.

Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in mai mult ulei. Cand  a devenit transparenta, se adauga tocatura de vinete si ardei si bulionul. Se amesteca la foc mic continuu cam 20 de minute. Se adauga usturoiul tocat marunt, sare si piper. Se da la rece pana a doua zi cand se poate servi. 

 

 

Zacusca de ghebe

Ingrediente:

5 kg ghebe, 2 kg gogosari, 3 kg rosii, 1 kg ceapa, 1 kg ulei, sare, piper

Mod de preparare:

Se spala bine ghebele, se pun la oparit in apa cu sare, se curata ardeiul, rosiile de coaja si seminte, iar ceapa se taie marunt. Se dau prin masina de tocat ghebele, ardeiul si rosiile. Se pune ceapa la prajit, se adauga ardeiul si cand se inmoaie putin se adauga rosiile. Se fierb pana se ingroasa, apoi se adauga si ghebele.Se fierbe pana se ridica uleiul deasupra. Se pune in borcane, se capseaza borcanele si se pun in camara.

 

 

Zacusca cu dovlecel

Ingrediente:

7 kg gogosari, 2 kg vinete, 1 kg ceapa, 400 gr bulion

Mod de preparare

Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 l). Ceapa se taie marunt si se da usor prin ulei incins, dar sa nu se rumeneasa. Peste ceapa se pune si dovlecelul dat pe razatoare. Se lasa pe foc pana se inmoaie dovlecelul. Se pune ceapa cu dovlecelul in vasul mare si se amesteca totul. Se adauga si sucul de rosii obtinut din bulion dizolvat cu 2 litri apa. In sucul de rosii se pune o lingura de sare si doua de zahar. Se pune totul la fiert pana se inmoaie bine legumele, apoi se pune in borcane.

 

 

Zacusca de fasole pastai

Ingrediente:

1,3 fasole verde galbena, 1 kg ceapa, 1 kg ardei, 3-4 morcovi, 2-3 legaturi de verdeata, 1 kg rosii, sare, piper, foi de dafin, 250 ml ulei

Mod de preparare:

Se toaca ceapa, ardeii, rosiile, morcovul, fasolea, verdeata. Dupa ce am tocat toate legumele punem ulei in oala, punem un rand din ingrediente si repetam operatia pana terminam toate legumele. Lasam la foc potrivit sa fiarba jumatate de ora.
Adaugam dupa gust sare, dafin si piper. Lasam sa fiarba pana sunt fierte toate legumele daca o facem pt a fi mancata imediat sau pana scade bine daca vrem sa o pastram pe iarna.

 

 

Zacusca de vinete

Ingrediente:

12 kg de vinete, 2 kg ardei galben, 2 kg gogosari, 2 kg ardei kapia, 2 l ulei, 4 kg rosii, 3 kg ceapa, 1 litru suc de rosii, sare, piper, foi de dafin

Mod de preparare:

Vinetele, ardeiul galben si gogosarii se coc si se curata de coaja. Se lasa la scurs dupa care se toc marunt impreuna cu ceapa curatata si cu ardeiul kapia. Intr-o cratita mare se pune uleiul (1,5 l) la incins, dupa care se adauga ceapa, urmata de ardeiul kapia tocat. Se calesc bine impreuna circa o jumate de ora.

Intre timp se pune apa la fiert  pentru oparit rosiile cateva minute. Dupa ce le oparim, le curatam si le tocam marunt. Ca sa obtinem un bulion proaspat adaugam rosiile intr-o tigaie in care am incins un pic de ulei, si subtiem cu apa. Peste ceapa adaugam bulionul proaspat, dupa care vinetele, ardeiul si gogosarul - coapte si tocate. Amestecam bine si le lasam sa fiarba putin. Se adauga sucul de rosii. Se adauga dupa gust sare, piper si frunze de dafin. Se lasa la fiert o ora pe foc mic si se amesteca des sa nu se prinda. Se scot frunzele de dafin afara din zacusca, bagam blender-ul si o facem fina. Se pune zacusca in borcanele curate si uscate asezate pe o tava, lasand gol borcanul de un deget si ceva. Se baga borcanele in cuptor la 50°, 15 minute, dupa care se ridica emperatura incet la 70° si sunt lasate acolo pana prind o crusta in borcan. Intre timp incalzim 1/2 de ulei, punem cateva foi de dafin, boabe de piper si sare. Scoatem borcanele afara din cuptor, punem in fiecare borcan 2-3 linguri de ulei fierbinte, punem capace, le infiletam si sunt reintroduse in cuptor, lasandu-le sa mai stea asa la temperatura de 70-90°.

 

 

Zacusca cu ciuperci

Ingrediente:

1 kg ceapa, 1 kg ardei gras sau gogosari, 1 kg  ciuperci, 0,5 litri suc de rosii, sare, piper, frunze de dafin, cimbru, 2 catei de usturoi, ulei

Mod de preparare:

Se curata ceapa, se toaca si se pune la calit in ulei. Se pune sare, cateii de usturoi si cimbrul si se lasa la foc potrivit sa se inmoaie si sa scada. Se curata ardeii si se taie in fasii. Se calesc separat in ulei pana se inmoaie si se rumenesc usor. Se amesteca ardeii cu ceapa, se adauga sucul de rosii, foaia de dafin si se lasa sa fiarba la foc mic, in tuci, fara capac. De asemenea, se curata ciupercile, se taie in bucati mari si se caleste cateva minute in ulei. Se adauga si ciupercile in tuci si se fierbe totul inca 20-30 de minute la foc mic. Se poate adauga marar si patrunjel cand este aproape gata. Se adauga sare si piper. Aceasta este o zacusca care se mananca imediat ce este gata.

 

 

Zacusca frantuzeasca

Ingrediente:

1 kg rosii, 200 gr ceapa, 2 mere mari, 1 ardei gras sau kapia, 1 pahar otet (de 3 grade), zeama de la 2 lamai, 1 lingurita sare, 100 g zahar, 1 lingurita boabe de enibahar, 1 foaie dafin maruntita

Mod de preparare:

Merele si rosiile se dau prin razatoare, ceapa se toaca marunt si se adauga restul ingredientelor. Se fierbe o ora si jumatate pana scade, se pune la borcan, se infileteaza si se pune la rece.

 

Zacusca de peste

Ingrediente:

1,5 kg peste, 100 g ulei, 2 linguri de faina, 1 castravete in otet, 1 morcov, 1 patrunjel, 00 gr rosii, 2 cepe, 2 linguri de vin, 2 foi de dafin, boabe de piper, sare

Mod de preparare:

Se curata pestele, se spala si se taie felii. Se da cu sare pe peste, se usuca intr-o carpa, se da prin faina si se prajeste in ulei incins. Separat se prajeste ceapa in ulei si se fierbe cu putina apa un castravete murat in otet, un morcov si un patrunjel, toate taiate felii.
Intre timp se fierb rosiile si se trec prin sita. Se amesteca cu zarzavatul si castravetele fiert, se adauga ceapa prajita si se adauga sare dupa gust. Dupa cateva clocote se adauga pestele prajit, vinul, frunza de dafin si boabele de piper. Zacusca se da o jumatate de ora la cuptor si se serveste rece.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: