Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Dismenoreea durerile menstruale

Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012 15:06

Dismenoreea - durerile menstruale

Durerea care insoteste menstrele sau care precede instalarea lor cu mai multe ore este denumita dismenoree. Frecventa sa este destul de mare. O femeie din douasprezece prezinta dureri menstruale, de-a lungul unor perioade de timp mai mult sau mai putin indelungate, unoeri chiar din primul an al instalarii ciclurilor si pana la menopauza.

Durerile apar in ajunul sau in primele ore de la instalarea menstrelor. Ele imbraca aspectul unor crampe adeseori vii, pentru ca in afara momentelor de exagerbare, tanara sa acuze o durere permanenta, cu caracter surd, localizata in jumatatea inferioara a abdomenului si propagata inspre radacinile coapselor, lombe, vezica urinara sau rect. Crizele dureroase, adeseori penibilie, accentueaza starea de indispozitie generala intalnita pe intreg parcursul ciclului menstrual. Adolescentele dismenoreice pot prezenta uneori o dezvoltare sexuala intarziata. Capacitatea lor de concentrare in timpul orelor de clasa scade simtitor, eleva fiind impiedicata sa-si desfasoare programul de educatie fizica, sa participe la diverse activitati extrascolare, excursii etc. Si aceasta timp de mai multe zile, luna de luna.

Dismenoreea instalata in adolescenta sau in anii tineretii urmatori dispare adesea odata cu prima nastere. Chiar daca nu survine acest lucru, intensitatea durerilor se atenueaza treptat in timp, disparand de obicei complet dupa varsta de 35 de ani.

In cel putin jumatate din cazuri, dismenoreea este secundara unor boli ginecologice. Inflamatiile genitale nu intotdeauna foarte zgomotoase, legate uneori de o nastere si mult mai frecvent de un avort, micile interventii practicate asupra colului pentru tratarea cervicitelor cronice, pot sta la originea dismenoreei. Alteori, durerile menstruale apar la femeile al caror uter este cazut inspre spate, in retroversie. Nu odata, aceste retroversii sunt consecinta infectiilor genitale din lauzie si se instaleaza in special atunci cand femeia, dintr-un motiv sau altul, pastreaza un timp indelungat repausul la pat in pozitia culcat pe spate.

In producerea dismenoreei secundare, avorturile septice sunt frecvent implicate. Daca mai adaugam sterilitatea, durerile ce survin in timpul desfasurarii actului sexual si permanentul risc al redesteptarii anexitelor, cu care se complica in mod curent, ne dam seama inca o data cat de importanta este evitarea avorturilor practicate empiric, in mod ilegal, de catre persoane necalificate. Procedand altfel, bucuria maternitatii va fi inlocuita, in urma unui gest necugetat, cu o infirmitate adeseori definitiva, ce se va repercuta asupra existentei femeii, armoniei familiale, confortului sau cotidian si uneori asupra capacitatii de munca.

Alteori, dismenoreea survine dupa un interval mai mare timp de la debutul ciclurilor, dupa una sau mai multe sarcini. Durerea se instaleaza in prima zi a ciclului, este de intensitate moderata initial, apoi se intensifica progresiv de la o zi la alta, cu cat ne apropiem de sfarsitul perioadei menstruale, cand poate imbraca un caracter paroxistic, greu de suportat. Este dismenoreea care insoteste endometrioza, boala din fericire nu prea frecventa, dar cu multiple implicatii asupra vietii genitale a femeii.

Durerile menstruale ale femeii adulte sunt de intensitati variabile, cu perioade de exacerbare, survenind in crize, si pot fi insotite de greturi, varsaturi, diaree. Adeseori nu lipsesc crizele migrenoase, oscilatiile tensiunii arteriale, eruptiile urticariene ale pielii corpului. Durerea inceteaza in multe cazuri odata cu diminuarea fluxului, alteori odata cu oprirea sa completa sau cu expulzia unor membrane.

Dispozitia femeii este in mod evident alterata. Adesea ea este incapabila sa desfasoare o activitate fizica sau intelectuala sustinuta si cu greu poate face fata exigentelor profesionale. In zilele care preced menstrele, dar si pe parcursul acestora, modificarile hormonale importante se repercuteaza in mod direct asupra psihicului. Femeia devine mai labila dn punct de vedere afectiv, este mai iritabila, uneori prezinta stari depresive. Supraadaugarea durerilor menstruale nu face decat sa accentueza aceste tulburari. De aceea, trebuie sa o menajam, sa manifestam intelegere si tact, sa o scutim de eforturi fizice prea mari, sa-i atenuam grijile cotidiene. Sentimentul nejustificat de pudoare determina adeseori femeile sa accepte aceste suferinte luna de luna, ca pe un atribut nefast al sexului lor, evitand consultul medical.

Pentru calmarea durerilor, adolescenta sau femeia dismenoreica recurge la produse medicamantoase (recomandate de medicul de familie sau de farmacist). In multe cazuri, tratamentul calmant al durerii, caruia i se poate asocia la nevoie si un sedativ, este suficient.

Daca dismenoreea nu cedeaza, vom recurge la tratamentul hormonal, care va fi prescris si condus numai de medicul specialist.

Formele rebele, care nu sunt influentate de medicatia calmanta si de tratamentul hormonal, vor fi indrumate catre chirurgia ginecologica, in vederea rezolvarii lor.

Ambianta familiala, intelegerea manifestata de catre sot si increderea femeii in eficacitatea tratamentului sunt factori care contribuie in buna masura la vindecarea acestei afectiuni.

Dr. N. Crisan

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: