Interferente.ro Descopera Natura Ginkgo biloba arborele vietii

Joi, 25 Iulie 2013 09:00

Ginkgo biloba – arborele vietii

 

La 6 august 1945, prima bomba atomica explodeaza deasupra Hiroshimei. Singurul supravietuitor al exploziei, care s-a aflat, practic, la verticala punctului de cadere a bombei, este un arbore batran, un ginkgo biloba, arborele pagodelor, in denumirea sa populara. Ginkgo biloba este denumit popular „patru-bani”, „arborele templier japonez”, „caisa argintie”, “arborele de 40 de taleri”,  “arborele celor 40 de steme”. In Japonia i se mai spune si “bradul sacru”, “parul fecioarei”, “arborele vietii”, “arborele pagodelor”.

 

Ginkgo biloba creste necultivat doar in China, Japonia si Coreea, avand locul sau de origine Extremul Orient, insa a fost importat pe tot globul. El pare, intr-adevar, sa sfideze timpul, fiindca de originile lui ne despart trei miliarde de ani. “Fosila vie”, cum l-a denumit Darwin insusi, ginkgo a cunoscut epoca dinozaurilor, a traversat marile crize geologice si a asistat, bineinteles, la aparitia speciei umane. Multa vreme, cultura arborelui ginko biloba a fost interzisa in afara rezervatiilor oficiale chineze, frunzele sale fiind considerate chiar moneda de schimb. Europa l-a cunoscut abia in anul 1710, cand a fost adus in Gradina Botanica din Utrecht – Olanda. Pentru un puiet s-a platit 40 de taleri de aur, de aici si denumirea de “arborele de 40 de taleri”.

 

In starea lui naturala, acest arbore venit din negura vremurilor ar fi dipsarut astazi, daca asiaticii, care il venereaza, nu l-ar fi salvat, plantandu-l in preajma templelor lor.

Dincolo de capacitatea de a rezista timpului, ginkgo isi dovedeste si aptitudinea uimitoare de a se apara impotriva oricaror pericole. De o robustete si o rezistenta deosebite - mai ales, in fata poluarilor urbane si industriale -, el este una din esentele cele mai bune pentru plantat de-a lungul marilor bulevarde. La Tokio sau in alta mare metropola, ginkgo biloba se adapteaza minunat conditiilor celor mai precare, acolo unde alte esente pier. La New York este cu siguranta specia cea mai raspandita de-a lungul bulevardelor din Manhattan. Aproape sistematic, atunci cand moare un copac plantat pe o strada, el este inlocuit de un ginkgo.

Acestei rezistente la poluarile moderne – intr-un fel paradoxala la un organism atat de batran – i se adauga si o imunitate iesita din comun fata de parazitii obisnuiti. Este copacul poate cel mai putin atacat de insecte si ciuperci. Drept dovada, mentionam ca un mic arbore de ginkgo biloba a rasarit la mai putin de 30 de metri de “punctul zero” in primavara de dupa lansarea bombei atomice de la Hirosima. Se pare ca este arborele supravietuitor, arborele vietii. De asemenea, nu disemineaza nici spori, nici seminte, ci ceva intermediar, care in botanica poarta numele de “ovule”.

 

Curiozitatea botanica, ginkgo biloba ii fascineaza si pe chimisti. Din frunzele lor a fost extrasa o mare varietate de molecule, printre care substante pe care cercetatorii se dovedesc inca incapabili de a le sintetiza. Unii dintre cei mai renumiti specialisti in chimia organica se lanseaza, actualmente, in incercari de sinteza de foarte mare complexitate. Experientele necesita, insa, atatea etape, incat pare improbabil ca omul sa poata deveni competitiv cu natura in acest domeniu.

 

Ginkgo biloba, cel mai staniu dintre arbori, nu si-a tradat inca toate secretele. Arborii au inaltime de pana la 30 metri si au, de obicei, coroana bogata. Este o planta cu ramuri scurte, frunze in forma de evantai, fructe necomestibile si produce un miros puternic. Frunzele de ginkgo biloba sunt petiolate, bilobate, avand o nervatiune dihotomica. Toamna frunzele se ingalbenesc si cad (frunze caduce), iar culoarea lor devine galbena, cu  nuante extrem de atragatoare. Putem aminti atat rolul ornamental, cat si terapeutic. Frunzele sale sunt folosite ca hrana si medicament de foarte multi ani. Medicii naturisti folosesc aceasta planta pentru a trata afectiuni ale creierului, bronsita sau astmul. De asemenea, poseda beneficii pentru: imbunatatirea atentiei, imbunatatirea memoriei, cresterea capacitatii de concentrare, depresia cronica, tulburari de circulatie periferica (maini si picioare reci), tulburari circulatorii la nivel ocular, tulburari de circulatie cerebrala, oboseala oculara, tumori cerebrale, tumori mamare, vitiligo, rau de inaltime, sindrom premenstrual, menopauza, iradiere,  tromboflebita, tromboze, adjuvant in ischemia cardiaca si in ateroscleroza, adjuvant in arterita obliteranta, adjuvant in retinopatie diabetica, adjuvant in accidentul vascular cerebral,  Se pare ca substantele active obtinute din frunzele de ginkgo biloba stau la baza unora dintre cele mai utilizate suplimente alimentare folosite la nivel mondial. Pe drept cuvant i se spune arborele miracol.


Newer news items:
Older news items: