Interferente.ro Lifestyle Casa ta Grunduri pentru aplicat pe tencuieli de zidarie

Miercuri, 06 Februarie 2013 16:49

Grunduri pentru aplicat pe tencuieli de zidarie

1. Pentru varuire: pasta de var 5 kg, sapun de rufe 250 g, ulei de prajit 50 g, apa pala la obtinerea unui volum de 10 litri grund. Se amesteca omogen toate ingredientele, se strecoara prin sita si se varuieste cu bidineaua. In grund poate fi adaugat un colorant.

Alta reteta: pasta de var 5 kg, alaun de potasiu 500 g, apa calda pana la obtinerea a 10 litri amestec de grund. Se omogenizeaza varul mai intai cu 5 litri apa, apoi se adauga alaunul dizolvat in restul de apa, dupa care se procedeaza ca mai sus.

Alta reteta: pasta de var 5 kg, sare de bucatarie 200 g, clorura de var 100 g, apa pana la 10 litri de grund. Se lucreaza ca mai sus.

2. Pentru zugraveli: huma cernuta 2 kg, sapun de rufe 250 g, alaun de potasiu 125 g, clei 250 g, ulei de gatit 30 g (sau ulei de in fiert), apa pana la obtinerea a 10 litri grund. Mai intai se dizolva cleiul in 3 litri de apa fierbinte (eventual se tine pe o baie de apa). In cate 2 litri de apa se pregatesc solutii separate de alaun si de sapun plus ulei. Apoi in solutia fierbinte de clei (complet dizolvat) se adauga, pe rand si amestecand, solutia de alaun si emulsia de sapun cu ulei. Dupa racire se pun huma si restul de apa, amescecand indelung. Se strecoara prin sita sau printr-un ciorap vechi de fire sintetice. Cu acest amestec se da un strat de grund pe zidaria ce urmeaza a fi zugravita. Atentie! cleiul poate fi inlocuit cu 500 g aracetin, care se dizolva usor in apa rece.

Alta reteta: huma sau praf de creta 1 kg, clei de cazeina 1 litru, ulei de in fiert 75 g, apa un litru. Mai intai se prepara cleiul de cazeina astfel: in 900 ml apa rece se toarna 300 g cazeina si se lasa in repaus timp de cinci ore, apoi se incalzeste pe baia de apa, la temperatura de circa 50ºC, amestecand fara intrerupere pana la obtinerea unui sirop omogen. Separat, in 100 ml apa fierbinte se dizolva 200 g borax si 20 g fenol. Solutia aceasta se adauga peste cea de cazeina si se amesteca pana la omogenizare. Deci, in acest litru de clei de cazeina se adauga uleiul de in si se amesteca energic pentru a forma o emulsie, in care se toarna, treptat si continuand amestecarea, huma (sau creta) si apa. Se strecoara si se aplica pe perete cu bidineaua.

Alta reteta: huma 2,5 kg, sapun de rufe 250 g, clei 250 g (sau aracetin 500 g), sulfat de cupru 150 g, ulei de in fiert 50 g, apa pana la 10 litri. Se lucreaza la fel ca grundul de alaun, dar folosind vase de lemn, sticla sau material plastic.