Luni, 05 Decembrie 2016 23:58

Mos Nicolae soseste

Pe 6 decembrie e zi de bucurie, e sarbatoarea Sfantului Nicolae. Cu mare placere si entuziasm, in noaptea de 5 spre 6 decembrie a fiecarui an, cu mic, cu mare, ne lasam ghetulele la fereastra ori la usa, in speranta ca Mos Nicolae ne va vizita si vom primi cadouri. Dar, mare atentie, ghetutele trebuie sa fie curatate si pregatite!

Daca am fost cuminti de-a lungul anului, Mos Nicolae ne va lasa cadouri! Daca am fost neascultatori, Mos Nicolae ne va lasa o nuielusa!

Dar, cine e Mos Nicolae? De ce vine el an de an cu nuieluse si dulciuri? Mos Nicolae, mai bine zis, Sfantul Nicolae s-a nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, azi Kocademre din Turcia, in secolul III. Cei doi constituie, de fapt, un singur personaj. Nicolae privine dintr-o famile instarita. Cand era copil, a ramas fara ambii parinti, dar a mostenit intreaga lor avere. A hotarat ca cel mai bun lucru ar fi sa ii ajute pe cei nevoiasi. A fost tare de treaba si ajuta pe toata lumea, in special pe vaduve, copii si oameni saraci. A fost cu adevarat un sfant, iar crestinii i-au atribuit puteri prin care apare pe un cal alb, odata cu prima zapada de iarna a lunii decembrie, fiind considerat stapanul apelor si pazitorul Soarelui – pentru ca lumea sa nu fie lipsita de lumina si caldura. Mos Nicolae a fost intelept si corect in judecata, darnic cu recompensele, dar si cu pedepsele. Conform traditiei crestine, Mos Nicolae pedepdea pe cei ce se abateau de la dreapta credinta, lovindu-i cu nuiaua peste maini. Acesta obisnuia sa-i ajute pe cei sarmani fara stirea lor, iar daca era descoperit de cineva, ii ruga sa nu il spuna nimanui.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: