Interferente.ro Lifestyle Frumusete Pielea grasa caracteristici protectie si produse cosmetice indicate

Duminică, 03 August 2014 03:56

Pielea grasa - caracteristici, protectie si produse cosmetice indicate

Pielea grasa caracteristici protectie si produse cosmetice indicateMajoritatea persoanelor considera ca, din punct de vedere cosmetic, pielea grasa ridica cele mai mari probleme. Aceasta percepte se datoreaza, in primul rand, faptului a pielea grasa are un aspect lucios, inestetic. In plus, machiajul sau este dificil, fardul neaderand la tegument.

In contrast insa cu aceste neajunsuri, pielea grasa “beneficiaza” si de alte avantaje: imbatraneste mai greu, deci se rideaza mai putin si se bronzeaza mai usor in raport cu pielea normala si cea uscata.

Recunoasterea acestui tip de ten este o chestiune simpla, date fiind semnele caracteristice evidente pe care le prezinta:

·         Aspectul gras, lucios al fetei apare ca urmare a unui flux seboreic crescut, bazat pe o hiperfunctie a glandelor sebacee;

·         Pliul cutanat, format prin stragerea obrazului intre doua degete, este gros;

·         Stratul cornos este hipercheratinizat (ingrosat), imprimand fetei un colorit galbui care devine, in timp, cenusiu-murdat;

·         Porii sunt dilatati, ca o consecinta a cresterii volumului glandelor sebacee, obrazul semanand cu o coaja de portocala.

·         Ingrijirea cosmetica a acestui tip de ten are ca obiectiv principal franarea secretiei sebacee, fara a abuza de un tratament prea intens si, de multe ori, inadecvat.

In acest scop, persoanele cu tenul gras trebuie sa respecte cateva reguli generale privind igiena si ingrijirea cosmetica:

·         Se va evita folosirea repetata a sapunurilor prea agresive (sapunuri alcaline si sapunuri lichid de uz dermatologic continand saruri cuaternare de amoniu);

·         Se va renunta la tendinta de a se sterge fata cu alcool, acetona, spirt camforat, alcool iodat, apa de colonie. Aceste solutii au un efect degresiv puternic, eliminand lipidele aflate la suprafata pielii. Mai mult, utilizarea lor frecventa poate declansa o seboree reactionala si refacerea rapida a filmului seboreic.

·         Pentru demachierea si protectia zilnica a fetei nu se vor folosi emulsii demachiante de tip apa in ulei si creme grase, aceste produse, prin continutul lor lipidic crescut, supragreseaza pielea, avand in acelasi timp si un efect prea ocluziv.

·         Pentru a camufla imperfectiunile pielii (macule, cicatrice) nu se vor folosi creme de fond colorate. Ele impiedica drenarea sebumului si favorizeaza aparitia punctelor negre (comedoane).

·         Se vor evita expunerile prelungite la soare si bronzarea artificiala cu ultraviolete. Desi se produce o ameliorare momentana a aspectului pielii, aceste expuneri sunt urmate intotdeauna de o recrudescenta a seboreei.

·         Produse cosmetice si astringente se folosesc pentru stergerea fetei dupa spalarea cu sapun sau dupa demachierea cu un lapte demachiant de tip ulei in apa.

·         Aceste produse sunt slab alcoolizate (max. 20% alcool) si pot contine extracte vegetale bogate in acizi si taninuri, care au un efect astringent (inchid porii). Ele pot fi obtinute din hamei, mesteacan, salvie, galbenele, castravete etc.

·         Cremele de protectie se aplica pentru a proteja epiderma fata de agresiunea unor factori de agresiune provenind din mediul inconjurator si anume frig, soare, uscaciune, poluati chimici, bacterii. Aceste produse pot servi si ca baze entru machiaj, aplicarea lor facandu-se dimineata si seara chiar si de catre persoanele tinere.

Sunt exclusiv emulsii cu faza continua apoasa, care contin substante capabile sa regularizeze fluxul de sebum, asociate eventual cu anitseptice si antiinflamatoare.

Compusii activi specifici acestor produse sunt, in esenta:

·         Derivati de sulf (cisteina hiposolubila, metilcisteina s.a.);

·         Lactat de etil;

·         Derivati de merionina;

·         Substante absorbante etc.

Cremele pentru gomaj produc un peeling (decojire, lb. engl.) cosmetic pentru eliminarea superficiala a stratului cornos. Actiunea mecanica de decojire se realizeaza cu ajutorul unor pulberi usor abrazive incorporate in aceste produse: samburi de fruncte, oase de sepia, granule de polietilena etc.

Mastile absorbante contin tarate de grau, bentonita, oxid de titan s.a., avand rolul de a absorbi excesul de sebum si impuritatile superficiale aflate pe suprafata cutanata. Ele se aplica sub forma de pasta, se mientin 15-20 de minutepe fata si se indeparteaza prin spalare cu apa calduta.

Masca absorbitanta

Caolin                                                80 g

Carbonat de magneziu           15 g

Amidon                                  5 g

Guma tragacanta                    1 g

Apa                                        atat cat este nevoie pentru a obtine o pasta

Masca astringenta

Aluan                                     1 g

Acid citric                              2 g

Clorura de magneziu              1 g

Glicerina                                 5 g

Caolin                                                100 g

Apa de hamamelis                  atat cat este nevoie pentru a obtine o pasta