Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Cartofii in alimentatie si beneficiile asupra sanatatii

Duminică, 19 Iunie 2016 00:57

Cartofii in alimentatie si beneficiile asupra sanatatii

Cartofii in alimentatie si beneficiile asupra sanatatii Cartoful este una din cele mai comune si apreciate legume. Cartoful se remarca, in principal, prin aportul bogat in vitamina C si potasiu, contribuind in mofd eficient la eliminarea toxinelor si a acidului uric din organism. Mentionam ca e bine sa consumati cartofii in stare cruda sau fiarta, nu prajita. Evident, acestia sunt eficienti indiferent de anotimp, putand fi utlizanti atat individual cat si in combinatie cu alte legume.

Consumul de cartofi aduce mari beneficii pentru sanatate, contribuind la tratarea urmatoarelor afectiuni:

· Afte bucale – se clateste gura cu deconct de coji de cartofi, de 3 ori pe zi, circa 5 minute, avand efecteantiinfectioase si antiinflamatoare, contribuind la agravarea si extinderea aftelor. Se disting efectele sale adjuvante si preventive contra paradontozei si problemelor gingivale.

· Arsuri – se pun cataplasme cu cartofi cruzi rasi, care au efecte si proprietati cicatrizante si emoliente. In cazul arsurilor pe piele de aplica direct pe piele cartofi cruzi taiati marunti, gratie efectelor antiinflamatoare, ce reduc senzatia de usturime si ajuta la vindecarea rapida a acestors. In cazul arsurilor grave se recomanda administrarea a circa 500 ml suc de cartofi, datorita efectelor sale antiinflamatorii, cicatrizante si camante.

· Boli cardiovasculare – se face cate o cura cu suc de cartofi de doua ori pe an. Se consuma, in acest sens, cate un pahar de 200 ml, de 2-3 ori pe zi. Cura dureaza minim 45 de zile, insa nu veti regreta efortul. Veti constata starea de ameliorare si aportul de vitamina C, vitaminele B1, B2, b6, precum si pigmentii cu efect antioxidant, mai ales in cazul puseurilor de hipertensiune arteriale, a arteritei obliterante si a cardiopatiei diabetice. Impotriva tulburarilor de ritm cardiac recomandam si consumul a 3-4 ori cartofi fierti in coaja, caci prin aportul de magneziu si potasiu veti preveni aritmia cardiaca si trahicardia.

· Calculi urinari – se consuma suc de cartofi proaspat, circa 1 litru, in 2 reprize, pe o perioada de 2 saptamani. Retineti ca in ultimele 3 zile trebuie sa consumati si diuretice puternice, precum tincura de ienupar si infuzie combinata de soc sau de cozi de cirese ori de radacina de osul iepurelui. Veti remarca stoparea cresterii calculilor renali, formati din saruri ale acidului uric, eliminalea malului si a nisipului la rinichi.

· Cistita – se recomanda consumul de cartofi ca adjuvant in cistita. Prin consumu zilnic de cartofi, veti contribui a alcalinizarea urinei si optimizarea actiunii antibioticelor naturale sau de sinteza in tratarea cistitei.

· Constipatie cronica – se consuma cartofi fierti si copti in coaja, timp de 1-3 zile. Se poate consuma, pentru eficienta, salata verde, spanac, telina, sfecla rosie, tomate, ulei virgin de masline. De asemenea, puteti consuma cate un pahar de suc proaspat de cartofi pentu reglarea forei intestinale. Nu in ultimul rand, nu uitati de miscare si exercitii fizice pentru abdomen.

· Crapaturi ale pielii – se pun cataplasme cu cartofi cruzi.

· Diaree – se consuma, in acest sens, supa de cartofi. Datorita aportului sau caloric, supa de cartofi contibuie sa asigurarea necesarului de potasiu pierdut in timpul unei crize diareice. Veti constata statea linistitoare, benefica organismului.

· Dischinezie biliara – se consuma suc de cartofi. Recomandam sa beti 300 ml de suc de cartofi dimineata, urmand o cura de minim 3 saptamani.

· Dureri de cap – se pun felii de cartof curd pe frunte.

· Gastrita – se consuma suc de cartofi cruzi. Veti remarca efectul imediat, prin efectele sale cicatrizante si antiseptice.

· Hepatita cronica – se consuma salata de cartofi cruzi rasi sau fierti.

· Gastrita sau ulcer gastric – consumul de suc de cartofi rosii, inainte de fiecare masa, de minimum 3 ori pe zi, are efecte miraculoase. Pentru succes garantat e nevoie de o cura de circa 4-6 saptamani. Amintim beneficiile pentru epiteliile gastrice, respectiv secretiile acide.

· Insomnie – se recomanda consumul de miez de cartof crud pentru a induce starea de somn si relaxare, gratie continutului de substante cu efecte somnifere si sedative. Consumati seara, cu maxim efect, un pahar cu suc de cartofi pentru un suc odihnitor si bun.

· Litiaza biliara si hepatica – se recomanda conumul de cartofi cu coaja rosie, gratie principiilor lor hepato-protectoare. Tratarea cu decoct de coji rosii ori suc de cartofi rosii duce la tratarea contra hepatitei (cura de 1 luna urmata de 1 luna pauza, consum de1/2 - 3/4 l suc de cartofi cu coaja rosie, pe stomacul gol).

· Reumatism – consumati timp de 2 luni, un regim ce include dimineata o ceasca de decocnt combinat cu cartofi, iar seara cate un pahar de suc de cartofi. Atat decoctul, cat si sucul de cartofi e eficient pentru reducerea inflamatiei tesuturilor articulare, stoparea proceselor degenerative si redobandirea fexibilitatilor articulatiilor.

· Slabiciune corporala – se recomanda consumul de cartofi fierti si copti cu ulei de masline si cu smantana. Datorita aportului de hidrati de carbon si foarte putine proteine, cartofii sunt usor de digerat si asimilat de organismul uman.

· Tuburari de memorie si deficit de atentie – consumati cartofi fierti sau copti in coaja, pentru functionarea normala a creierului, gratie complexului de vitamine si minerale necesare pentru buna functionare si oxigenare a creierului. Veti remarca mentinerea nivelului normal de glucoza in sange, hranind constat sistemul nervos central. De asemenea, veti contribui la reglarea metabolismului acizilor grasi in organism, respectiv stabilizarea nivelului presiunii sanguine intracraniere, ajutand la o buna memorie, atentie sporita si functionare maxima a creierului.

· Ulcer varicos – se pun cataplasme cu cartofi rasi.

Se recomanda administrarea sub forma de:

· Supa – pe langa cartofi, se pot folosi si morcovi. Se fierb legumele, se paseaza si se consuma mai ales in cazul unor afectiuni digestive.

· Cataplasma – se fierb cartofii si se paseaza, dupa care se intinde pasta obtinuta pe zona afectata de lumbago. Aceeasi pasta este un remediu impotriva conjunctivitei daca se combina cu putin lapte si un galbenus. Piureul se aplica pe pleooape si se lasa sa actioneze cam 15 minute. Se repeta procedeul de 2-3 ori pe zi. Este foarte buna si pentru erizipel sau flegmon.

· Masca – se face un oiure de catofi amestecat cu branza de vaci si cateva picaturi de lamaie si ulei de masline care se aplica pe mainile cu pielea crapata.

· Suc – se stoarce leguma cruda cu ajutorul unui mixer. Este foarte bun si pentru tratarea unor arsuri sau rani provocatoare de accidente casnice.

Addthis