Joi, 19 Mai 2016 21:59 |
Cafeaua, cofeina si efectele asupra organismului uman
In Europa, cafeaua este cunoscuta inca din secolul al XVI-lea, raspandindu-se deosebit de repede. Interesant este faptul ca principiul activ care se gaseste in cafea – cofeina – se intalneste si in alte plante al caror produs (fructe sau frunze) si-au facut pe deplin cunoscuta actiunea lor reconfortanta sau mai bine zis excitanta. Continutul in cofeina al acestor plante este variabil.
Astfel:
· cafeaua verde sau prajita contine 1 - 1.8 la suta cofeina;
· ceaiul contine 1.5 – 3 la suta cofeina;
· cacaua contine 0.15 – 0.20 la suta cofeina;
· cola contine 1.25 – 2 la suta cofeina.
Deci, trebuie sa tinem cont de proportia de cofeina pe care o consumam atunci cand in drumetie sau in diferite ocazii bem cateva cesti de cafea si mai completam aceasta cu 1-2 cesti de cacao sau cu 1-3 sticle de pepsi / coca-cola. De asemenea, mai trebuie sa stim ca ceasca de cafea neagra contine cofeina cat jumatate dintr-o injectie de cofeina. Totusi, s-a observat ca una, doua, maximum trei cafele pe zi, la persoanele obisnuite cu consumul de cafele pot fi permise, cu conditia insa ca sa nu e produca palpitatii si insomnie.
Cafeina, principiul activ al cafelei, pe langa actiunea stimulenta asupra sistemului nervos, dilata arterele coronare (ale inimii), fara insa a ridica tensiunea arteriala in dozele continute de 1-3 cafele pe zi.
Asupra sistemului nervos cafeina exercita o influenta din cele mai remarcabile. In doze moderate cofeina excita functiile psihice, ideatia devenind mai vie, percpetia mai rapida, asociatia ideilor prompta, munca intelectuala usurata si starea de veghe prelungita. Excitand si centrii motori din creier, cofeina usureaza in aceasi timp munca fizica, diminuand senzatia de oboseala. Senzatia de buna dispozitie si diminuare a oboselii pe care o produce cafeaua, a facut ca ea sa fie considerata ca un aliment de crutare, adica o substanta care poate inlocui energia data de alimente. Realitatea este insa cu totul alta si anume ca energia marita pe care o produce cofeina prin actiunea ei excitanta, se datoreaza consumului rapid si accentuat a rezervelor organismului uman printr-o excitare a metabolismului. Departe de a cruta consumul de alimente, cafeaua din contra, le risipeste. De altfel, s-a observat stiintific, ca dupa trecerea efecteor de excitatie, survine o stare de oboseala, chiar daca dozele au fost mari, urmata de depresiune, travaliu diminuat, tulburari cardiace, ameteli, tulburari digestive.
Dozele toxice duc la confuzii de idei, la msicari necoordonate si chiar la stari mai grave, daca nu se intervine.
Pentru actiunea ei de stimulent in doze obisnuite, cofeina se recomanda in stari de hipotensiune (cu maxima sub 100 mm Hg), in adinamii, in migrene, in bronsite cronice cu fenomene de emfizem si astm.
O ceasca de cafea contine circa 0.05 – 0.10 g cofeina.
Doza toxica, la care se aunge rar, dar este bine sa stim, se situeaza in jurul cifrei de 0.05 – 0.10 g pe kg/corp.
In incheiere, mentionam ca este interzis consumul cafelei in hipertensiune arteriala, ateroscleroza si nefrita cu hipertensiune.
Newer news items:
Older news items:
|
Fitoterapia aparatului respirator S-a luat in considerare astmul bronsic ca avand o incidenta mai mare in raport cu varsta. Fitoterapia se bazeaza in principal pe substante active care calmeaza spasmele...
Read moreAcatistul Sfintilor 40 de Mucenici Sfintii 40 de Mucenici din Sevasta se praznuiesc pe data de 9 martie cand se citeste si Acatistul Sfintilor 40 de Mucenici. Rugaciuni incepatoare. Condacul 1 Aparatoarei intruniri pentru...
Read moreConsumul de tigari si efectele negative asupra inimii si sistemului vascular Tigarile (tutunul) sunt inamicul numarul unu al inimii/al atat de mult pretiosului endoteliu. Endoteliul vascular reprezinta o componenta importanta a...
Read moreInvierea lui Lazar - planse de colorat Una dintre marile minuni savarsite de Iisus Hristos a fost accea a invierii lui Lazar. Lazar era fratele Mariei si al Martei si locuia...
Read moreNu impusca pasarea alba Gand al meu, opreste-te, Coboara-te-n floare, Fa-te mireasma in adieri, Nu impusca pasarea alba, Tacerea nu i-o strivi –
Read moreCostumul popular femeiesc specific pentru zona Tara Oasului La extremitatea de nord-vest a tarii noastre, intr-o depresiune, sunt asezate o serie de sate in care portul prezinta aspecte deosebit de interesante....
Read moreCrema de vanilie cu frisca si gelatina Iata o reteta delicioasa si aromata pentru crema de vanilie cu frisca si gelatina. Crema de vanilie cu gelatina poate fi preparata si in...
Read moreCraciunul sarbatoarea intregii familii Sarbatorile de iarna ne ofera prilejul de a aduna pe toata lumea intr-o conspiratie a dragostei. Cel mai frumos cadou de Craciun este familia unita in jurul...
Read moreLotul Cehiei pentru EURO 2012 Afla care este lotul Cehiei (portari, fundasi, mijlocasi, atacanti, antrenor) pentru Campionatul European de Fotbal 2012, EURO 2012. Iata care sunt cei 23 de jucatori convocati!
Read moreSa dam culoare Halloweenului O activitate distractiva de Halloween poate fi aceea de a crea diferite decoratiuni, masti sau felicitari. Va oferim o serie de articole care contin fise cu imagini...
Read moreFelicitari virtuale animate de Craciun si Anul Nou Cu mare drag v-am pregatit o colectie speciala de felicitari virtuale animate pentru sarbatorile de iarna pe care sa le trimiteti celor apropiati...
Read moreCastane comestibile Informatii generale Culegerea castanelor comestibile se face de la sfarsitul lui septembrie pana la inceputul lui noiembrie. Castanele comestibile sunt acoperite de o carapace cu tepi de culoare verde care se...
Read moreFeodor Mihailovici Dostoievski Feodor Mihailovici Dostoievski (Фёдор Миха́йлович Достое́вский în rusă, n. 11 noiembrie 1821, Moscova – d. 9 februarie 1881, Sankt Petersburg, Rusia) a fost unul dintre cei mai importanţi autori...
Read moreHoroscop Leu noiembrie 2016 Afla horoscop Leu noiembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2016 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreSalata de peste - retete Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Nicio masa fara peste. De ce? Pestele este o sursa de vitamine si...
Read moreJOHANNES BRAHMS (1833 – 1897) Johannes Brahms este muzicianul german care, prin specificul artei sale, uneste cele douã mari curente muzicale: clasicismul si romantismul. El este legat de trecut prin exprimarea sa...
Read more