Interferente.ro Descopera Civilizatii Conceptul de mit si mitologie

Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 10:15

Conceptul de mit si mitologie

 

Ce este un mit?

Conform Dex prin mit definim “o povestire fabuloasa care cuprinde credintele populare (antice) despre originea universului si a fenomenelor naturii, despre zei si eroi legendari”. In sens larg, vorbim despre “poveste, legenda, basm, nascocire”, ceea ce te duce cu gandul la mitic, fabulos, fantastic.

 

 

Ce este mitologia?

Mitologia este disciplina are se ocupa cu explicarea, compararea si calsificarea miturilor, cu originea si evolutia lor. Ne referim la totalitatea miturilor, legendelor care apartin unei civilizatii, incluzand un ansamblu de credinte si idei care se refera la aceeasi natiune si care se impun membrilor unei colectivitati. De o frumusete incomparabila se bucura mitologia greceasca.

 

Concepte

Pentru a gasi semnificatia si a intelege notiunea de “mit” vom porni de la o simpla propozitie: “Este un mit faptul ca englezii beau ceai la ora 4 dupa-amiaza”. Potrivit unei asemenea exemplificari putem afirma ca mitul reprezinta doar “o conceptie gresita, larg imbratisata”. Desi este o definitie simpla, se poate percepe mitul in termenii falsitatii sale si remarcam ca nu face nimic pentru a semnala bogatia de imaginatie si semnificatia sociala a povestilor si a povestirii lor.

 

Ducand lucrurile si informatia mai departe, o alta definitie ar fi urmatoarea: “Mitul este o poveste traditionala puternica pe plan social”. Se remarca, in aceasta definitie, trei elemente: poveste, traditie si putere sociala.

Elementul poveste este cel mai putin problematic. Luand in calcul acest element, se poate afirma ca mitul este o naratiune, un sir de evenimente structurate in succesiune.

Luand in calcul elementul traditie, se poate afirma ca mitul reprezinta o poveste ale carei origini au fost uitate. Acestea au fost transmise din povestitor in povestitor sau, altfel spus, din generatie in generatie.

Luand in calcul elementul putere sociala, se poate afirma ca mitul este o poveste ce te capteaza inca de la inceput, avand in centrul atentiei aspecte semnificative din cadrul societatilor care le povestesc. Vorbim, asadar, despre valori ale individului, ale grupurilor sociale si chiar ale societatii.

In lumina acestei definitii putem vedea ca miturile – povesti traditionale, cu forta sociala – au jucat si continua sa joace un rol important in vietile imaginative ale multor societati.

De exemplu, Cuchulainn a fost considerat legendar erou, fiind dat ca model in Irlanda moderna de ambele traditii principale religioase opuse, respectiv catolici si protestanti. Faptele sale de vitejie supraomenesti au fost asemanate cu cele ale lui Ahile. Cuchulain reprezinta esenta functiei razboinice, erou celtic extraordinar, cu o forta fizica iesita din comun, o indemanare extraordinara si un curaj de neinfranat.

De asemenea, un alt exemplu edificator ar fi evenimentul legat de batalia de la Kosovo din 1389, in Balcani, cand o armata din Serbia a suferit o infrangere catastrofala. Aceasta batalie a capatat un adevarat statut mitic pentru foarte multi din cei ce doresc sa redescopere patriotismul sarbilor. Vorbim despre o batalie pierduta, insa devenita mit si simbol national. Cu siguranta, mitologia bataliei de la Kosovo reprezinta un reper identitar de prima marime in constiinta sarba.

Nu in ultimul rand putem aminti povestea monstrului lui Frankenstein. Cine nu stie povestea sa? Datorita numeroaselor productii cinematografice, aceasta poveste, devenita mit, exploreaza una din ingrijorarile constiintei moderne: cum sa tratam capacitatea tehnologiei de a redeveni viata? Indiferent de postura in care te afli, cititor sau spectator, povestea lui Frankenstein te fascineaza si te face sa iti pui numeroase intrebari. De exemplu, “Care ar fi implicatiile daca chiar am putea crea viata?”. Odata ce a devenit “traditionala”, apartine unor povesti precum cea a lui Robin Hood (“Ce s-ar intampla daca am inversa ordinea sociala?”) sau, chiar mai diferit, celor mai recente, dar deja traditionale povesti despre Superman.

La Platon, mitul este o parabola sau alegorie folosita pentru a ilustra un adevar ori pentru a-l demonstra pe cale analogica. Cu siguranta ne amintim de mitul pesterii, de exemplu.
Oricum si indiferent de conjunctura, miturile continua sa existe si se pastreaza inca vii.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: