Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Pedicuta o planta de leac

Vineri, 07 Februarie 2014 15:58

Pedicuta - o planta de leac

Pedicuta o planta de leacNumita si leacul biblic ori faina vrajitoarelor, pedicuta este folosita de multa vreme ca planta de leac. Aceasta planta medicinala aduce numeroase beneficii, avand proprietanti terapeutice recunoscute. Poate face minuni chiar si in vindecarea unor boli grave, pentru care sperantele s-au risipit.

Pedicuta (Lycopodium clavatum) face parte din familia Licopodiacee, seamana cu muschiul de pamant si este vesnic verde. Poate o cunoasteti sub denumirea de talpa ursului sau bradisor. Vorbim despre o planta din flora spontana si creste in Europa si America de Nord, in unele tari fiind ocrotita de lege (Germania, Austria, etc.). La noi, creste la altitudini de peste 600 m, pe litieze sau in padurile de conifere. Nu suporta lumina directa a soarelui. Are vrejuri lungi, ce ajung pana la 1-2 m. Din aceste vrejuri, moi la pipait, ramificate, cu frunze liniare, ascutite la varf, moi si dese ca niste solzisori, care se termina cu un fir alb lung.

Baile cu pedicuta alunga stresul si au efect de crestere a imunitatii, dar si in tratarea bolilor hepatice, chiar in forme grave si a alcoolismului.

·        Alcoolismul are un dusman declarat in aceasta planta: ½ lingurta rasa de pulbere de pedicuta de 3 ori pe zi se tine sub limba un sfert de ora, apoi se inghite cu putina apa, pe stomacul gol. Tratamentul cu pedicuta se face insa numai cu supraveghere (nu neaparat medicala), pentru ca are si efecte adverse, specifice dezintoxicarii: voma, diaree, varsaturi, etc.

·        Ciroza hepatica poate fi atenuata cu ajutorul infuziei de pedicuta: o lingurita rasa de planta se opareste cu 14 litru de apa clocotita si se lasa la infuzat cinci minute. Se bea numai o ceasca pe zi, dimineata, inainte de micul dejun, inghititura cu inghititura. In cazuri grave, se beau 2 cesti pe zi, dimineata si seara inainte de culcare.

·        Durerile reumatice, crampele musculare pot fi indepartate cu o perna umpluta cu pedicuta si tinuta cateva ore pe locul dureros.

·        Escarele (crustele negre care se formeaza pe piele dupa o arsura) dispar daca aplici pe ele comprese cu infuzie de pedicuta.

·        Hemoroizii si constipatia cronica se trateaza cu infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa clocotita. Se beau 3 cani pe zi.

·        Litiaza renala si biliara, dar si infectiile urinare pot fi tratate cu succes cu tinctura sau infuzie de pedicuta.

·        Nicotina continua face din pedicuta un foarte bun medicament antifumat.

Atentie maxima, supradozajul poate duce la spasme intestinale.

Visele urate, care va impiedica sa aveti un somn odihnitor sunt alungate daca dormiti pe o perna umpluta cu planta uscata.

Recoltarea acestei plante medicinale se face in lunile iulie-august, cu mare atentie, sa nu se smulga radacinile (pedicuta are o perioada de maturizare foarte lunga, de pana la 30 de ani).

Sporii ei, asemanatori cu faina de grau (de aici numele de «faina vrajitoarelor»), erau folositi pentru vindecarea ranilor si a iritatiilor pielii.

Tinctura de pedicuta si urzica este foarte buna impotriva caderii parului si pentru regenerarea acestuia. Macinati urzica si pedicuta cu o rasnita electrica de cafea, puneti cate 10 linguri din fiecare planta intr-un borcan si adaugati alcool de 90 de grade indoit cu apa, astfel incat sa depaseasca cu un deget nivelul pulberii. Agitati bine borcanul, lasati 14 zile la macerat, strecurati si trageti in sticlute inchise la culoare, ce pot fi inchise ermetic.